Nej till vaf-dagar

 OMSORG OM DE GAMLA.
Dags att komplettera vab-dagarna (tillfällig vård av barn) med ”vaf-dagar” (tillfällig vård av förälder)? Nej, för bövelen säger jag. Jag vill absolut inte lägga det oket på någon av Döttrarna. De har, och ska ha, sina egna liv. De ska absolut inte behöva hjälpa mig i vardagen. För det är ju så, att det är just döttrarna som tar huvudansvaret när det gäller omsorg om åldrade föräldrar – precis som de tidigare gjort när det gäller omsorgen om barnen.
     Det här med vaf-dagar har kommit upp nu när SCB kommit med en ny befolkningsprognos som visar att gruppen 65 år och äldre är den grupp som kommer att växa snabbast framöver. I dag är nästan en halv miljon svenskar 80 år eller äldre. Om 20 år är de över 800.000.
     Men nej, inga barn, vare sig söner eller döttrar, ska behöva jobba dubbelt med omsorgsarbete för sina mammor och pappor. Våra inbetalda skatter måste räcka och för att få folk att jobba inom omsorg måste vi ge vårdpersonalen rimligare arbetsvillkor, bättre arbetsmiljö, löner och arbetstider.
vab, omsorg, fler äldre