Dan före med kidsen

 BARNFAVORIT BLIR 70.
Traditionellt ska det vara, i alla fall om Ungarna får bestämma. Tio jular i rad har vi tillbringat i hyrd stuga i Jämtland + de två senaste åren i vår lilla stuga med utedass och kallvatten i Roslagen. Där ville ungarna fira även i år, men det ville inte Gumman och jag, vi ville fira i vår nya lägenhet i västerförorten. Och det gick de faktiskt med på – mycket tack vare att vi nu har öppen spis. Enda kraven från ungarna är att de båda ska sova över två nätter och att jag går upp på morgnarna på julafton och juldagen och tänder en brasa och gör i ordning frukost. Och det är väl inga problem. Dessutom har vi för första gången på 13 år en julgran i hemmet, bara en sådan sak.
     För övrigt får vi väl i dag den 23 december uppmärksamma att det är jubileum för drottning Silvia som fyller 70 år. En annan som fyller jämnt är Björne (Ungarnas gamla favorit), alltså Jörgen Lantz, som också blir 70.
     Nu ska jag göra klart Janssons frestelse, för första gången – start på en tradition kanske? Förr i tiden när Ungarna var små gjorde vi alltid pepparkakshus tillsammans, men det var då det. Och Gumman ska just dra i gång kokningen av julskinkan. Jag har fixat veden. Snart kommer ungarna för uppesittarkväll; de har med sig Äldsta dotterns Bästa kompis vars mamma dog i höstas – ett nödvändigt undantag från traditionerna är hela vår familj ense om. Så nu är julen verkligen på gång.
Silvia, Björne, Janssons frestelse, död mamma, uppesittarkväll