Förlåt, fladdermusen!

HÄMNAREN FRÅN OVAN.

Den ensamma fladdermusen cirklade omkring ovanför verandan där Gumman och jag satt och drack en öl. Vi förstod ingenting. Man brukar inte se fladdermöss vid 19-tiden när det fortfarande är ljust ute. Fladdermusen såg helt förvirrad ut och flög hela tiden runt i cirklar och gick lägre och lägre ned för varje varv. Till slut kom Gumman på att den nog letade efter sina barn. Vi hade nämligen startat en brasa i kaminen. Eftersom det är första gången vi är ute i stugan på skärgårdsön på hela våren och försommaren så hade fladdermusen antagligen byggt ett bo i skorstenen; fladdermöss bygger alltid bo så högt uppe som möjligt. Den trodde förstås att det var ofarligt att bygga bo där. Och när vi eldade så dödade vi förstås ungarna i boet som inte kunde flyga bort till räddningen. Så oerhört sorgligt.
     – Har fladdermöss känslor? undrade Gumman med gråt i rösten.
     – Det tror jag nog att de, tyvärr, har, svarade jag.
     Det påminner lite grand om en midsommarfest vi var på med Redaktören och Tryckaren på deras sommarställe i Västmanland för en hel del år sedan. På kvällen brakade helvetet loss med ett dundrande åskväder (är någon förvånad, det var ju midsommar?). När det lugnat ned sig något skulle Redaktören gå ut och kissa och råkade passera vattentunnan som stod nedanför ett av stuprören. I vattnet låg flera fladdermössbarn, som tydligen blivit bortspolade från hängrännan där deras föräldrar hade byggt bo. Resolut lyft Redaktören upp alla och lade dem på tork i en syrenhäck; de behöver nämligen lyfta från en högre nivå om de ska klara sig, fick jag förklarat för mig. Vi rusade förstås ut allihop och tittade. Det visade sig så småningom att några av barnen överlevt och lyfte upp i sommarnattshimlen. Tyvärr blev också några kvar på häcken, stendöda.
     Hur det gick för vår förvirrade fladdermusmamma? Det vet vi faktiskt inte. Även här kom ett dunderregn som fick oss att fly in i stugvärmen.
     – Kan fladdermöss få flera kullar av ungar? undrade Gumman.
     Och det kan man ju hoppas att den får. Förlåt fladdermusmamman, förlåt för att vi eldade upp dina barn. Och hoppas att du inte återkommer i natt för att hämnas…

död, hämnd, midsommar