Allsvenskt i Peking

 NORDAHL, STATY I HÖRNEFORS.
– Vadå? Var Gunnar Nordahl från Västerbotten? Och finns det en staty av honom i Umeå?
     IFK Norrköping-fanset såg ut som ett stort frågetecken när Ombudsmannen och jag tog ett par öl på en pub efter att ha varit på Nya Parken och sett hemmalaget spela 1–1 mot Öster. Fanset trodde att den store Gunnar Nordahl, som står staty utanför fotbollsarenan, var från Norrköping. Och han var svår att övertala, trots att jag talade om att jag själv blivit fotograferad av Gumman bredvid Gunnar Nordahl-statyn som står framför det trista kommunkontoret i hålan Hörnefors i södra delarna av Umeå kommun. De kända fotbollsbröderna Gunnar, Knut och Bertil (som alla var med i laget som tog OS-guld i London 1948) kommer alla från den gamla bruksorten. Fanset såg ändå tvivlande ut. Googla då, föreslog jag. När han googlat färdigt skrek han ut:
     – Vafan, du har rätt! Det här var verkligen häftigt, det ska jag berätta för mina polare.
     Alltid kul att man kan glädja lite yngre fotbollsfans och dessutom bjuda på lite idrottshistoria. Däremot delade vi alla tre fascinationen över den underbara centertanksen Gunnar Nordahl och jämförelser med Zlatan dök upp som ett brev på posten, vem är egentligen Sveriges bäste lirare genom tiderna? Vi höll alla Nordahl snäppet högre än Zlatan. Gunnar Nordahl blev Sveriges första fotbollsproffs när han 1949 skrev på papperen med Milan och flyttade till Italien. Under sin första hela säsong vann han skytteligan med 35 gjorda mål – en bedrift som står sig än i dag. Under sin proffskarriär i Italien 1949–1958 vann Gunnar ”Il Cannoniere” Nordahl skytteligan fem gånger, vilket fortfarande är rekord. Han ingick också i Milans fruktade trio Gre-No-Li (där Gunnar Gren och Nils Liedholm var de två övriga). Två italienska ligatitlar och två cupvinster tog Nordahl hem under Roma-perioden. I IFK Norrköping var han med och spelade hem allsvenskan fyra gånger och vann skytteligan varje år.
     Gårdagens besök i Peking (namnet kommer från kinesiska storstaden Peking, som betyder den norra staden) ingår i den eviga turnén för att besöka klassiska, svenska fotbollsarenor som jag är ute på. Samtidigt får man en smak av alla olika städer och dess nöjesliv, en trevlig sysselsättning att ägna sig åt.
Zlatan, Gunnar Nordahl, IFK Norrköping, Allsvenskan