Bättre äldreboende

 MÄNSKLIG KONTAKT BÄSTA MEDICINEN.
Blev tagen av SVT:s serie Sveriges bästa äldreboende. Tidigare har man fått följa den krassa verkligheten på äldreboendet Smedsberget i Lycksele. De gamla lades i säng redan vid 17-tiden, de fick alldeles för mycket och felaktig medicinering, maten var smaklös, personalen underbemannad, varannan lampa i de långa korridorerna var släckta på grund av kostnadsskäl. Alltså, ett äldreboende som visade upp alla fördomar man kan ha om den svenska äldrevården.
     Experter flögs till Lycksele för att förändra och förbättra villkoren i Smedsberget. Häromdagen såg jag uppföljningen av det fyra månader långa arbetet. Det visade sig att det – trots knappa resurser och besparingar – gick att vända kuttingen. Det är inte perfekt, men bra mycket bättre.
     En av de inhyrda experterna på äldreboende, Jane Lindell Ljunggren, sammanfattade det hela mycket bra tycker jag:
     – De äldre måste få ha ett levande liv livet ut.
     Tänk på det, statsminister Fredrik Reinfeldt och statsministerutmanaren Stefan Löfven! Båda talar äldreomsorgens lov så här i valrörelsetider. Det är dags att sluta snacka och börja leverera! Först och främst gäller det förstås bemanningen. Det finns ingen bättre medicin än mänsklig kontakt.
fel medicinering, dålig mat, underbemanning, Reinfeldt, Löfven, mänsklig kontakt