Dåliga flickor röker

 INGEN RÖK UTAN ELD.
När jag växte upp var det bara så kallade ”dåliga flickor” som rökte offentligt på gator och torg – typ horor, raggarbrudar och alkisar. I dag röker kvinnor utomhus så gott som överallt, vilket förstås beror på att det är rökförbud inomhus nästan.
     Men varför drar alla i dag ned på rökning utom just gruppen kvinnor, speciellt gruppen unga kvinnor? Det är ju inte alls på det sättet att rökningens skador inte är bekanta, vilket de faktiskt inte var när jag växte upp och under den tiden jag var rökare. I dag presenteras en forskningsrapport från Karolinska Institutet som visar just detta faktum. Dessutom visar forskarna att tobaksrökning är betydligt farligare än vad som tidigare var känt. Rapporten visar att cirka 100 000 svenskar årligen insjuknar och närmare 12 000 dör till följd av rökning.
     Varför fortsätter trots detta unga kvinnor att röka? Ja, jag förstår då inte det, gör du? För det kan ju inte vara att de är ”dåliga”.
dåliga flickor, rökning, forskning, horor, raggarbrudar, alkisar
Jenny Mattsson

Kan det bero på grupptrycket?

Svar: Jo, så klart det kan. Men killar har väl också grupptryck på sig? Men när det gäller att vara "tuffa" så verkar rökning inte gälla för killar nuförtiden.
Allan Ladd