Gratis bussresor

 SLUTPLANKAT MED GRATISRESOR.
Medan bussbiljetten i Stockholm ökat fyra gånger snabbare än konsumentprisindex de senaste 20 åren, så har Kiruna gjort det motsatta. 2011 blev det helt gratis för kirunaborna att åka kollektivt. Det har blivit en succé, antalet resor har tredubblats. Bra för den egna plånboken och förstås bra för miljön.
     Men är det verkligen gratis? Nja, egentligen inte. Kostnaderna för kollektivtrafiken tas förstås från skattepengarna som alla, både du och jag, regelbundet pytsar in till stat, landsting och kommun.
     Men ändå. Jag gillar norrbottningarnas initiativ och tycker det är något som Stockholm borde ta efter. Det är ju en rättvisefråga också. I och med att kollektivtrafiken blir skattefinansierad, så betalar ju var och en efter förmåga (den som tjänar mycket betalar mycket, den som knappt tjänar någonting betalar nästan ingen skatt men får ändå råd att åka kollektivt – egen bil är nog inget alternativ heller för dessa stackare). Och så slipper man ju betala en massa spärrvakter, väktare, kontrollanter och poliser för att kolla att alla har biljett. Och så slipper man dessutom anarkisterna i planka.nu – dessa snyltare som vägrar betala och smiter förbi allt vad kontroller heter medan vi hederliga skattebetalare står för deras resnota. Bara det argumentet borde vara nog för att införa gratis kollektivresor för alla.
planka.nu, miljön, Kiruna, Stockholm, snyltare, rättvisefråga