Medievåld helt OK

 
TIMBER!
En ny studie fastslår att våldsamma dataspel inte skapar fler våldsbrottslingar. Tvärtom har ungas våld minskat när det ökat i dataspelen.
     Får mig att tänka på den svenska debatten om videovåldet för över 30 år sedan. Då var det upprörda debatter i TV-programmet Studio S, där man visade utdrag ur filmer som Motorsågsmassakern, The Boogeyman och Verktygsmorden. Några skolor sade att de skulle bojkotta Esselte om de inte upphörde med försäljning och uthyrning av videovåld, två av skolorna kom förstås från Örnsköldsvik – Norrlands Jerusalem. Det blev ett himla hallå i alla tidningar dagarna efter. Själva videobandspelarna förknippades med videovåld och det ansågs ful att bära äga en – en uppfattning som tur var gick över ganska snabbt.
     Jag har aldrig varit så mycket för censur, vare sig det gäller film som visas på TV, video, bio eller något annat medium. Den svenska filmcensuren härjade under många år, från 1911 ända fram till 2011. Då först ansågs svenskar vara vuxna nog att själva ta ställning till vad dom vill, och tål, att se. Däremot är jag helt för en lägsta åldersgräns för vissa, extremt våldsamma filmer. Man vill ju inte vara med och skrämma ungar och ge dem mardrömmar.
     Den här aktuella studien som presenterades häromdagen gjordes av psykologen Christopher Ferguson. Han hade under längre tid granskat både dataspelsvåld och våld på filmer. Genom att jämföra förekomsten av våld i film och dataspel med våld i verkliga livet konstaterar han att det inte finns något samband.
videovåld, censur, mardrömmar, Motorsågsmassakern, Jerusalem, vuxna nog, dataspel