Duktiga hemmapappor

 HEMMAMYS.
De svenska papporna fortsätter trenden med att ta ut fler föräldradagar, enligt TCO:s pappaindex för 2014. Duktigt, tycker jag. Papporna behövs hos barnen – både för barnen och för sig själva. Det är skönt att landa i familjen och bry sig om sina barn på heltid och för ett par månader kliva ut ur det ekorrhjul som arbetsmarknaden ofta utgör.
     TCO startade pappaindex 1999 och papporna har ökat sitt uttag av föräldraledighet år för år. Men nu ska vi män inte slå oss för våra håriga bröst hur som helst. Det är fortfarande så att vi bara tar ut en fjärdedel av föräldradagarna, resten tar våra kvinnor ut.
     Själv var jag tidigt ute. Redan 1990 tog jag ut nio månader med första dottern, tre år senare tog jag ut sex månader med dotter nummer två. Så det blev mer uttag än vad Gumman tog ut. Snacka om jämställdhet! Men så är jag också ursprungligen västerbottning. Det är nämligen så att papporna i Västerbotten tar ut flest föräldradagar, enligt TCO:s statistik. Sämst är papporna i Skåne – men det handlar väl om närheten till ojämlika Danmark och den så kallade kontinenten, gudbevars.
pappaindex, hemmamys, föräldradagar, håriga bröst, ekorrhjul