Bloss i reggaebaren

 CHOLO´S BAR, NUNGWI BEACH.
Dag 3 på Zanzibar. 06.45. Sitter på altanen, tittar ut på havet genom palmerna. Ännu lite disigt, skönt. Testade marijuana i går, men bara ett bloss. Vi hade redan druckit för många öl och whisky innan, så vi tackade nej till den pratglada Dealern och allt-i-allo-fixaren på reggaebaren där Marley sjöng och en ung, skäggig Hailee Selassie tittade ned på oss från det stora  porträttet bredvid spritflaskorna. 
     – It´s a natural thing, hakuna matata, fortsatte Dealern sitt försäljarsnack. 
     Förutom marijuana erbjöd han rundresor till både det ena och andra - från skogen med de röda aporna till The Spice Tour för att titta på kryddodlingarna som ju egentligen är det enda som den här ön är känd för. Ja, förutom de fantastiska stränderna förstås - alltid med på resesajternas Världens 10 vackraste stränder. 
     Webbredaktören förhandlade ned priset från 3000 Schillings för en cigarett till 2000 för två, alltså en knapp hundring. Men vi köpte ändå ingen. Det fick räcka med ett provbloss denna gång. Våra ficklampor lyste upp sanden och de pilsnabba nästan genomskinliga krabborna när vi knallade hem till vårt hotell för att krypa in under myggnäten och sova under ac:ns jämna brummande. 
Marley - krabbor - langare - marijuana - stränder