22 miljoner på kontot

  MYNDIGHET ATT SE UPP MED.
Tack, Skatteverket! 22 miljoner trillade en dag in på ett par kompisars företagskonto. Felaktigt utbetalade förstås. Vad göra? Långsäljaren och Rundsäljaren tog sig en ordentlig funderare. Släppa allt och flytta utomlands var förstås tanke nummer 1. Men familjerna då? Långsäljaren hade just träffat en ny flickvän som han inte ville lämna. Rundsäljaren tyckte sig inte kunna överge sin fru och deras fyra små barn. Glimten av det sorglösa livet på varmare breddgrader släcktes snabbt ned på bekostnad av vardagens krassa verklighet.
     Tänkte på detta i samband med senaste dagarnas skriverier om privatpersonen som av misstag fick en halv miljon kronor felaktigt överförda till sitt konto av Tjörns kommun.
     Hur gick det då för Långsäljaren och Rundsäljaren? Jo, efter några dagar kontaktade de Skatteverket och påtalade att verket felaktigt hade betalat ut denna summa pengar i tron att det var momspengar som skulle återbetalas (säljarna drev ett företag där de hjälpt utländska företag med konferenser etc förlagda till Sverige att återfå inbetald moms). Skatteverket uppskattade säljarnas ärliga initiativ. Efter cirka en månad var alla byråkratiska turer avklarade och pengarna återförda till Skatteverkets konto. Långsäljaren och Rundsäljaren suckade, både i glädje över att felet nu rättats till och i sorg över att de inte tog sitt livs chans att bara dra.
     Men historien tar inte slut här. Ytterligare en dryg månad senare kom ett räntekrav från Skatteverket på närmare cirka 70 000 kronor. Tack för kaffet liksom, ärlighet vara längst och yadayada. Fast efter lite skrivande hit och dit lyckades Långsäljaren och Rundsäljaren till slut få Skatteverket att dra tillbaka sitt krav. Verkets vision är förresten ”Ett samhälle där alla vill göra rätt för sig”. Jojo. Och om man gör rätt för sig så får man uppenbarligen bara skit för det.
22 miljoner, felaktigt inbetalda, sorglöst liv, utomlands, moms, krav