Stoppa politiska lobbyister

STARKA STYR POLITIKER.
Svenska politiker och lobbyister lever i symbios, vilket märks som tydligaste nu under Almedalsveckan i Visby där de minglar och frotterar sig i montrar och lokaler där de leende svänger sina roséglas mot varandra.
     I Sverige finns inga karantänsregler för politiska makthavare som byter sida till PR-byråer, intresseorganisationer etc som hör till lobbyisternas värld. Därför kunde exempelvis tidigare IT- och energiministern Anna-Karin Hatt (C) nyligen bli VD i arbetsgivarorganisationen Almega. Och förre statsministern Göran Persson (S) blev efter mindre än ett år PR-konsult.  
     Transparency International, som övervakar korruption i världen, är bekymrad över att lobbyismen inom EU är så dåligt reglerad. Organisationen pekar ut lobbying som en av de största riskerna för korruption. Kapitalstarka grupper köper sig nämligen tillgång till beslutsfattare och påverkar sedan besluten.
     Många länder försöker reglera och övervaka lobbying. Exempelvis har Irland nyligen antagit en lag som i en databas ska reglera länkarna mellan beslutsfattare och lobbyister. Slovenien kräver att statstjänstemän rapporterar alla möten med professionella lobbyister inom tre dagar. Många länder har också karensregler för hur snabbt en tidigare topptjänsteman eller politiker får byta sida. I Frankrike är karenstiden tre år. I Sverige är den noll.
     Det är som Ewa Stenberg, politisk kommentator på DN, skrev häromdagen:
     Lobbyister och politiker lever alltmer i symbios, med en tjänstemannaklass som rör sig fritt mellan de båda världarna.
     Almedalsveckan är ett koncentrat av lobbyismen. Den är förvisso ett gott exempel på ett öppet, demokratiskt samhälle där många kan komma till tals – men den är samtidigt ett typexempel på dold påverkan vid lunchbord och kvällsdrinkar där näringslivet bryter ny mark. Och vad händer med de frågor som inte förs fram av de resurssvaga organisationerna, de som oftast företräder dig och mig, vanligt folk? Nä, skrota Almedalsveckan i dess nuvarande form och krossa den svenska modellen vad gäller regler för lobbyism.
rosé, Almedalsveckan, lobbying, korruption, tjänstemannaklass, vanligt folk!