Döda rallyhjältar

KRASCHLANDNING FÖR CARLSSON.
Jaha, så dog också Erik Carlsson häromdagen. Nu är alla mina stora och kända rallyförare från den tiden jag var grabb döda och begravna. Saab-föraren ”Carlsson på taket” vann bland annat RAC-rallyt tre år i rad 1960–1962 och Monte Carlo-rallyt 1962 och 1963. Smeknamnet fick han vid en SM-tävling där han åkte av vägen och rullade över på taket. Rallyföraren och programledaren för Sveriges bilradio, Ce-Ge Hammarlund, startade efter honom och såg kraschen när han passerade. Vid den efterföljande tidskontrollen frågade funktionären efter Carlsson som borde ha kommit tidigare. Hammarlund svarade:
     – Vilken Carlsson? Menar du Carlsson på taket?
    I Sveriges då enda radiokanal sändes vid den tiden Astrid Lindgrens barnbok Karlsson på taket som radiounderhållning på lördagarna. Så det fyndiga smeknamnet på rallyföraren Carlsson var liksom givet, och följde honom genom åren.
     Tom Trana var en annan rallyförare som var i ropet på den tiden. Han körde också svenskt, fast Volvo. Först PV och sedan Amazon. Den sladdande Trana dog så tidigt som 1991 och blev bara 54 år. Och vi får ju inte glömma en av de mest framgångsrika kvinnorna på rallyvägarna: Pat Moss. Hon var syster till Formel 1-föraren Stirling Moss och gifte sig med ”Carlsson på taket” 1963 och blev Pat Moss-Carlsson. Hon vann bland annat Monte Carlo-rallyts damklass åtta gånger och tävlade förstås för Saab på 1960-talet. Hon dog förresten 2008.
     Sedan kom ju då Björn Waldegård, en av svensk rallys främsta förare genom tiderna. Han vann bland annat 19 VM-rallyn och Safarirallyt fyra gånger. Waldegård dog förra året vid 70 års ålder.
döda rallyhjältar, Carlsson på taket, Tom Trana, Waldegård, Pat Moss