Döden i skolan

 SKJUTGALNINGAR.
Gumman och jag var i USA vid den senaste skolskjutningen, i Oregon, där tio personer sköts ihjäl. Det blev förstås ett himla hallå i alla TV-kanaler. President Obama höll ett tal där han sade att han var oändligt trött på att varje vecka beklaga en ny skolskjutning. Som ett brev på posten drog förstås debatten om vapenkontroll också i gång. Båda parter eldade på i hotellrummets TV. Och de olika lägren pepprade på med verbala attacker, lika långt ifrån varandra som vanligt.
     Argument för: Om alla hade vapen på sig så skulle de kunna skjuta galningen innan han hinner skjuta så många. Pistoler dödar inte människor, det är människor som dödar. Vapenlobbygruppen NRA (National Rifle Association) är de som eldar på mest. NRA anser att rätten att bära vapen skyddas av andra tillägget i USA:s konstitution och räknas som en av de mest betydande lobbygrupperna i USA.
     Antivapenpolitikerna, med Obama i spetsen, vill i stället kraftig skärpa kontrollen av personer som vill köpa vapen – och dessutom förstås skärpa de idiotiskt liberala reglerna som finns i vissa delstater (där Florida gick i täten) som säger att man tillåter ”dolt bärande av vapen för självförsvar”; det möjliggör alltså att vanliga medborgare kan ha en pistol innanför jackan när de till exempel går och handlare.
     Tack vare de liberala vapenlagarna kunde exempelvis den 24-årige skytten på dödsmassakern på en biograf i Denver, Colorado, döda 12 och skada 58. Han var beväpnad med ett hagelgevär, två pistoler och ett halvautomatiskt gevär som kan avfyra upp till 60 skott i minuten. Alla vapen inköptes på helt laglig väg i olika vapenbutiker i Colorado. Massmördarens köp av 6 000 patroner på internet gjordes även det helt i enlighet med rådande lagstiftning, enligt polisen.
     Washington Post rapporterade häromdagen att även barn gillar pangpang. Hittills i år har närmare 50 skjutincidenter inträffat i USA där personen som höll i vapnet var under 3 år. I mer än två tredjedelar av fallen sköt barnet sig självt. I andra fallen har en 1- eller 2-åring råkat skottskada någon annan, en tredjedel av de skjutna dog av skadorna. Det är ju för f-n bebisar som mördar! Man kan undra hur ungarnas föräldrar överhuvudtaget kan få hand om vapen. Tydligen dålig koll på vapenskåp också?
     Uppskattningsvis finns det runt 300 miljoner skjutvapen i privat ägo i USA, vilket är nästan ett per invånare oavsett ålder. Jag tycker det är dags för USA att lämna cowboy-mentaliteten och bli ett mer civiliserat samhälle.
skolskjutning, självförsvar, massmördare, halvautomatiskt gevär, Obama, cowboy