Brorsan och Emile Ford

 KÄRLEK I NORR.
Sångaren Emile Ford dog häromveckan. Sörjd och saknad är han nog mest av nära och kära, musikvärlden kanske inte är så omskakad. Jag menar, det var ju inte Prince direkt. Men själv har jag träffat honom i samband med att Mellanbrorsan spelade i folkparkerna med honom i mitten av 1960-talet. De hälsade på Modern och mig i samband med en spelning i Trollhättan, bandet åkte i en gammal amerikanare där de trängdes med instrumenten.
     Emile Ford, född i Västindien, var en av de tidigaste svarta brittiska popartisterna. Han slog igenom i England redan 1959 tillsammans med bandet Checkmates och låten What Do You Want To Make Those Eyes At Me For. Still var en annan hit med Emile Ford.
     Varför turnerade då Mellanbrorsan med hans band i Sverige? Jo, för att Emile Ford slog sig ned i Lycksele där han funnit kärleken i en lokal tös. Mellanbrorsan spelade sologitarr i ett av banden där och så blev han erbjuden att hänga med på turné. Emile Ford var stor i Sverige de här åren. Minns att efter konserten i Trollhättan fick han och bandet fly från parken från påträngande kvinnliga fans.
     79 år blev han i alla fall, Emile Ford – sedan länge tillbakaflyttad till England och från sin fjälla i Norrland.
sologitarr, amerikanare, saknad, folkparken, norrlandstös, färgad, britt