Fjällbrynt Haninge

 NORRLÄNDSKT SMÖR.
Men vad f-n, får Norrland inte behålla något? Det räcker tydligen inte med att malmen, skogen och den mesta delen av vindkraften skyfflas söderut. Nu har besked kommit om att tillverkningen av delikatesspålägget messmör ska flyttas från ”messmörets huvudstad” Östersund till – Haninge utanför Stockholm.
     Fjällbrynt Haninge? Finns inga fjäll kring Tjockhult vad jag vet. Men kanske jag missat något. Minns när Modernryckte upp mig från barndomens Lycksele – även kallat ”Lapp-Stockholm” eftersom det var Lapplands största stad (den andra staden heter Kiruna) på den tiden när det inte fanns kommuner – och vi flyttade till hålan Vargön utanför Vänersborg. Vargön var då, på 1960-talet Sveriges skitigaste håla. Hursomhelst såg Modern på kartan att det fanns ett fjäll i Dalsland, vid namn Kroppefjäll. Detta skulle minsann undersökas, så vi bilade till landskapet längs västra Vänerns stränder. Inte såg vi något hotell, så till slut stannade vi vid en bondgård, såg en bonde på gårdsplanen som vi gick och frågade var det där Kroppefjäll finns någonstans.
     – Ni står på det nu, muttrade han på sjungande dalsländska.
     Ridå. En kulle, eller i bästa fall en försiktig bergskedja, är mer det sanna namnet. Kroppefjäll? Jo, pyttsan.
     Haningebrynt får de väl nu döpa om messmöret till.
Norrland, skitig håla, Haninge, fjäll, messmör

Snille och smak

 URVATTNAT VALSPRÅK.
Nej, Svenska Akademien har den senaste veckan verkligen inte levt enligt det motto som skulle bli Akademiens valspråk när det skrevs in i stadgarna vid bildandet 1786: Snille och smak.
     Herrarna med Horace– av elaka tungor även kallad Horarsle – Engdahl i spetsen har ju tvingat bort de kvinnliga ledamöterna Sara Danius och Katarina Frostenson och därmed stärkt gubbväldet. Att Frostenson lämnar Akademien är självklart, efter sin sammankoppling med maken Jean-Claude Arnault (även kallad den så kallade Kulturprofilen). Arton (!) kvinnor anklagar honom för sexuella trakasserier och övergrepp. I decennier har Arnault och poesihustrun varit maktspelare i den svenska kulturvärlden genom klubben Klubben – sponsrad av nämnda Akademien – i centrala Stockholm där författarkarriärer kunde lyftas till skyarna eller krossas. Dessutom har ledamoten och hennes gubbslem till karl anklagats för att i åratal ha läckt information om namnen på kommande Nobelprisförfattare.
      Men vad har den ständige (?) sekreteraren Sara Danius gjort? Hon tillhörde minoriteten av de ”aktade” ledamöter som ville få bort Katarina Frostenson, som naturligtvis skulle ha avgått frivilligt i ett tidigare skede. Då hade man sluppit avhoppen från Klas ÖstergrenKjell Espmark och Peter Englund. Och då hade definitivt Sara Danius förstås också varit kvar.
     Nej, Svenska Akademien har verkligen inte visat på varken snille eller smak i den här smutsiga affären. Det står på Akademiens egen hemsida att valspråket på 1700-talet hade en något annan innebörd än nu: snille betydde ungefär ”talang, begåvning”, och smak stod närmast för ett slags finare estetisk uppfattnings- och omdömesförmåga. Dessa utvidgningar av valspråkets betydelse gör att beteendet från herrar ledamöter befinner sig än längre från stadgarna. Omdömesförmåga? Jo, jag tackar jag!

Dubbelmoralens USA

 

 BOMBAD AV USA.
Trump hotar med att bomba Assads Syrien. Och jag är övertygad om att det kommer att ske de närmaste dagarna. Skälet? Den troliga kemiska attacken häromveckan. 
     Märkligt att just USA reagerar som något slags världssamvete när det gäller användning av avskyvärda kemvapen. Det är ju bara lite över 40 år sedan som USA svepte in Nordvietnam i napalm. Flickan på bilden slet av sig sina brinnande kläder men fick ända svåra brandskador av den flytande vätskan.
napalm, USA, brinnande flicka, Syrien, kemiska vapen