Skrikande tjejer

 SHUT UP, SHAPAROVA!
Tystnaden vann över skrikandet. Bra det. Såg kvinnliga finalen i Australian Open på Eurosport i morse. Amerikanskan Serena Williams vann mot ryskan Maria Shaparova. Hyfsad tennis. Men det som störde var Shaparovas sjukt höga skrikande varje gång hon slog till en boll, Hur i h-vete kan det vara tillåtet?
     Det sägs att den då topprankade serben Monica Seles var den första skrikaren i världstennisen. I en match mot tyskan Steffi Graf runt 1990 fick hennes skrikande Graf att protestera hos domaren och menade att Seles högljudda ljud var ett sätt att distrahera henne. Tyvärr gjorde domaren inte något åt saken, Hade han stämt i bäcken och förbjudit skrikandet så hade vi kanske sluppit alla efterföljande kvinnliga spelare som med sina stön och skrik förstör sporten.
     I dag, 25 år efter Seles, är det 70 procent av kvinnorna på damtouren som skriker eller stönar. Värst av dem alla är just Shaparova. Hennes skrik har uppmätts till 105 decibel och toppar överlägset tourens lista över skrikande spelare. Det är nästan lika högt som en ambulanssiren (115 db) och en tryckluftsborr (110 db). Man säger att 90 db är en risknivå som inte ska passeras för att undvika bestående hörselskador. Något att tänka på när man känner till att de värsta skrikande tennistjejerna har uppmätts till högre nivåer än 90 db. När man kollar på TV kan man ju sänka ljudet. Men hur står publiken på läktarna ut?
     Varför skriker då de här topptränade tennisspelarna? Ja, den som det visste. De kanske tror att de får större kraft i slagen? Och är de likadana vad gäller kärlekslivet, stön-skriker de också då allt vad de orkar? Stackars deras hörselskadade sänghalmspartners i så fall. 
Shut up, skrikande, stönande, hörselskadade, sänghalmen, tennis