Starkt om massmördare

 HÖGEREXTREM DJÄVUL.
Åsne Seierstad har skrivit en gripande bok om massmördaren Anders Behring Breivik. Här får vi pusselbitar kring vad som formade den högerextreme terroristen Brevik att mörda 77 personer den 22 juli 2011. Men framförallt får vi lära känna många av de tonåriga offren som sköts ihjäl på ungsossarnas läger på ön Utøya utanför Oslo.
     Det är en känslosam läsning. Jag fasas över Breviks oförsonliga fientlighet mot islam, feminism och demokratiska partier och över hans resonemang om ett ariskt samhälle (han nämner bland annat Sverigedemokraterna i positiva ordalag). Detta ursprung i politiskt vansinne är vad som driver denne norske galning till att utföra de nästan obeskrivliga dåden. Jag skriver ”nästan”, för Seierstad beskriver just dessa dåd i detalj, hur och var skotten går in i de drabbade tonåringarna och hur de avlider. Innan terrorattentatet får vi följa en del av ungdomarna i deras vardag och hur förväntansfulla de är inför lägret på ön. Hon låter även vänner och släktingar komma till tals. Det är en oerhört sorglig läsning och med jämna mellanrum faller tårarna ned för mina kinder.
     Boken En av oss är viktig läsning, ett stycke angelägen samtidshistoria som visar hur de mest fruktansvärda fasor kan ta form helt nära allt vi uppfattar som tryggt och normalt.
77 mördade, tårar, gripande bok, högerextrem, djävul, Breivik, känslosamt, Seierstad