Castro död

 STÖRTADE BATISTA.
Jaha, då är pappa Fidel borta. Fidel Castro blev 90. För en gammal revolutionsromantiker är han hur stor som helst. Gumman och jag var på Kuba för några år sedan. Det var härligt att se den vackra huvudstaden Havanna – helt fri från reklam!
     Nu var förstås Castro helt utan skavanker. Det är ju det där med yttrandefrihet etc. Min kubanske svåger Pedro kan vittna om att det kunde vara svårt i vardagen. Han är utbildad agronom men tjänade för dåligt i statlig tjänst, så han livnärde sig ett tag på att vara gatuförsäljare. Pedro satt även i fängelse ett år för att han hade härbergerat tre kilo nyslaktat kött i sin frys åt en kompis. En av grannarna hade tjallat. Man fick nämligen inte slakta djur för egen vinning. Pedro gillar inte någon av¨ bröderna Castro, en åsikt han verkar dela med de flesta exilkubaner.
     När även brodern Raul Castro, den gamle smygbögen, försvinner så släpps väl portarna vidöppna för turister – med allt vad det kan innebära med kommersialisering. Och reklam förstås. Lite trist tycker jag.
Castro, död, smygbög, reklam, turism, yttrandefrihet, Kuba