Flintisar på rummet

31/5-17

BALDHEADED LENA.
De har kommit lite längre i behandlingen, förstår man när man ser de två gubbarna som ligger i behandlingsrummet på Hematologiska på Karolinska sjukhuset i Solna. De är bägge flintskalliga. Gumman, som ligger i den tredje av fyra sängar, har fortfarande håret kvar. Men så är det också hennes första cellgiftsbehandling.
     Det började med en knöl i tandköttet, som den förutseende Tandläkaren tog ett vävnadsprov på i samband med att han drog ut en av Gummans hörntänder. För drygt tre veckor sedan kom så beskedet: Cancer. Högaktivt B-cellslymfom – en slags blodcancer vad jag förstår. Knölen är en tumör. Men röntgen visade inte på några fler tumörer i lymfsystemet, som tur är.
     Dag 1 i dag alltså. Under 12 veckor ska behandlingen pågå, giftkurer varannan vecka. Kroppen slås ut, så det blir verkligen en annorlunda sommar. Peruk är beställd (även om jag lite försiktigt påpekade att det kunde vara lite spännande med en flintskallig fru, och jag började till och med att nynna på Lovin Spoonfuls 1960-talshit Baldheaded Lena). Biverkningar för Gumman men förstås också ångest för henne, mig och inte minst Döttrarna.
     Fast det är skönt att behandlingen äntligen påbörjas. Frustrationen över att tvingas vänta på att försöka få bort tumören, som fortsatt växa, utan åtgärder har varit jobbig.
     Nu håller vi bara alla tummarna!
cancer, Karolinska, flintskalliga, ångest tumör, peruk