Öppet norrlandsfönster

 NY KLUBB I ELITEN.
Otroligt egentligen, Östersund FK bildades så sent som 1996 – och nu har de kvalificerat sig för allsvenskan i fotboll. När jag bodde i Jämtlandsmetropolen andra halvan av 1970-talet var det Ope som var jämtarnas hopp på fotbollshimlen, men de nådde aldrig ända fram.
     Som gammal norrlänning har jag alltid älskat att det så kallade Norrlandsfönstret stått öppen. Och det är vidöppet i dag, tre (!) lag norr om Dalälven ligger i svenska toppligan: GIF Sundsvall, Gefle IF och – Östersunds FK. Det har aldrig funnits så många norrlandslag i allsvenskan på en och samma gång. Kanske spelar konstgräset in?
     Enligt den riktiga definition handlar Norrlandsfönstret egentligen om lag norr om Bollnäs. Fram till 1953 tilläts inga lag norr om hälsingeorten att spela i allsvenskan. Orsaken? Jo, det ansågs för krångligt för lagen och spelarna från söder att göra den långa resan norrut. Snacka om diskriminering!
     Gefle IF och två olika lag från Sandviken hade tidigare spelat i allsvenskan, men det var GIF Sundsvall som 1965 blev det första riktiga Norrlandslaget i högsta ligan, enligt teorin om Norrlandsfönstret.
     Jag såg det andra Norrlandslaget, IFK Holmsund, när de var uppe i allsvenskan 1967, på plats i Holmsund (utanför Umeå). Motståndare var Hammarby IF med Lennart ”Nacka” Skoglund i spetsen. Holmsund vann med 2–1. Den rundlagde 37-åringen ”Nacka” gjorde inte många knop, men han tog hand om alla fasta situationer och var en gång nära att skruva in en hörna i bortre krysset. Sicken lirare! Jag har också sett andra norrlandslag som varit uppe i allsvenskan, som IFK Luleå 1971, Brynäs IF 1974, GIF Sundsvall 2012 och Gefle IF 2014.
     Så, grattis, jämtar! Och måtte alltid Norrlandsfönstret stå öppet – i alla sammanhang!
Hammarby, Östersund, Bollnäs, Nacka Skoglund, Norrlandsfönstret, Giffarna, Gefle IF