Nysvenskar och EM-guldet

 SEGER FÖR NYA SVERIGE.
På sociala medier är det många som passar på att ge en känga till invandrarfientliga Sverigedemokraterna med tanke på att Sverige vann U21-EM i fotboll. Med all rätt, tycker jag. Det är just blandningen av folk från olika kulturer som är en del av framgången, tror jag. Här finns en Milosevic, Khalili, och Baffo tillsammans med en Carlgren, Tibbling och Augustinsson. Det känns på något sätt som laget är representanter för det ”nya” Sverige, precis som John Guidetti sjöng om på segerfesten i Kungsträdgården.
     Just den lyckade blandningen av spelare som är födda i Sverige och/eller vars föräldrar är födda här – och de som är invandrare eller invandrares barn har noterats på flera håll i media. Så här skriver exempelvis DN:
     Det är ett lag av alla sorters svenskar så som Sverige ser ut 2015. Det spelar ingen roll var du kommit ifrån. Det enda som spelar roll är vem du är, hur du är och vad du gör när du är framme i det där LAGET. Med sin framgångsrika blandning kan det här laget visa vägen för det här landet.
     Bra skrivet, tycker jag. Och så finns det förstås folk med SD-sympatisörer som svarar och påstår att SD inte alls är emot de invandrare som redan finns i Sverige, utan det är de nya som ska stoppas vid gränsen. Det är förstås ett haltande resonemang. Hade Sverige inte tillåtit invandring så hade vi inte tagit något EM-guld, det är faktiskt inte svårare än så.
     Och så har vi ju de svenskar som samlas på tokdårarnas och inavelns digitala mötesplats nationell.nu. Så här svarar ett par på DN:s artikel:
     Totalt meningslöst att glo på fotboll när det inte ens är ens folkfränder som spelar. Och det man inte har i huvudet får man ha i benen. (Regimkritiker)
     DN är inte nöjda förrän det springer omkring ett helt gäng kriminella ghettoblattar av alla kulörer i laget. Eller med andra ord. Allt är som vanligt i folkmordsfabriken. (Rasera PK)
     Ibland blir man extra spyfärdig när sådana här rasister får skymfa oss medborgare och göra det som självpåtagna representanter för vårt avlånga land. Heja U21-laget, heja det mångkulturella Sverige!
EM-guld, nya Sverige, U21, SD, spyfärdig, ghettoblattar, segerfest, DN, Kungsan
Fredrik

Det svenska landslaget skall bestå av folk födda i Sverige.
Sen bryr jag mig inte om deras släkts bakgrund.

Svar: För min del är det helt OK om de även är invandrare som fått svenskt medborgarskap. På idrottssidan har vi ju haft en del sådana exempel som gett oss både OS- och VM-guld.
Gubbliv