Snuskigt rika svenskar

 FAMILJEN STENRIK (PERSSON).
22 nya svenskar har i år kvalat in på miljardlistan, enligt Veckans Affärer. Nu finns det 178 miljardärer i landet. I topp ligger, förstås, Ingvar Kamprad som har en förmögenhet på ofattbara 655 miljarder kronor, ihoptjänade på Ikea. Därefter följer många som fötts in i rikedom, Rausingar, Johnsonar, H&MPerssons, Thamare, Douglasare, Stena Olssonar, Lundinare, Stenbeckare och förstås ännu fler Kampradare. Nästan alla miljardärerna är personer med tunga positioner i näringslivet och deras släktingar. Men det finns också nykomlingar, som Spotify-grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon som uppskattas vara värda åtta miljarder vardera. Mannen bakom spelsuccén Minecrat, Markus ”Notch” Persson, finns också med på miljardärslistan med sina 17 miljarder.
     Tillsammans har de här 178 miljardärerna tillgångar på 2 076 miljarder kronor. Det är mer än dubbelt så mycket som Sveriges statsbudget! Det är ju helt svindlande uppgifter. Och en spark i arslet på de som hävdar att det inte går att tjäna pengar i Sverige. Det går tydligen och det går uppenbarligen för bra.
     Egentligen är det sjukt att vissa har så mycket pengar att de aldrig under sin livstid har möjlighet att göra av med sina förmögenheter medan andra kämpar för att överhuvudtaget hålla näsorna över vattenytan. Det är lika sjukt som att en procent av de rikaste på jorden har mer tillgångar än resten av världen, samtidigt som klyftorna mellan fattiga och de riktigt rika bara ökar – vilket förstås är det värsta resultatet av de ohämmade och oreglerade så kallade fria marknadskrafterna. Sjukt var ordet.
sjukt, snuskigt rika, fattiga, spark i arslet, marknadskrafter,