Konstflirt med rasister

GELLER + VIKS = SANT.
Lars Vilks, ja han som tecknade Muhammed som rondellhund ni vet, stoppades av museet Jamtli i Östersund att delta i en konstutställning som var planerad där. Motivet var att Vilks ska delta på den anti-islamska konferensen SION i New York den 11 september. Han är inbjuden av den vettlösa amerikanskan Pamela Geller, känd antiislamist som anklagat Obama för att vara en ”Jihadpresident” och att han är son till Malcolm X och att hans mor arbetar inom pornografin.
     Jag tycker det är bra att Jamtli stoppade Vilks, som dessutom uttalade häromdagen i Aftonbladet att han även skulle besöka rasistorganisationen Ku Klux Klan om han fick en inbjudan. Däremot förstår jag inte varför andra svenska konstnärer, med Marianne Lindberg De Geer i spetsen, bojkottade utställningen på Jamtli med hänvisning till att museet hindrat yttrandefriheten i och med att Vilk stoppades. Det är knappast någon rättighet att ställa ut på ett museum. Jamtli har all rätt att inte vilja bli associerat med ett växande muslimhat.
Obama, Muhammed, Pamela Geller, Jihad, Malcolm X, De Geer, rasism

På kryss med kulturtanter

 (cred: Valvet Tongue)

Du märker att du blivit gubbe när… du är med på tidningens Vi:s Litterära Båtsalong och plötsligt inser att du befinner dig på Silja Galaxy på väg till Finland tillsammans med 2 500 kulturtanter utstyrda i klädmärken av Gudrun Sjödén eller Odd Molly och undrar hur i helsike du kunde låta Gumman övertala dig till det här. 

 

Gudrun Sjödén, Silja, Finland

Svensk diktatur

 PINOCHET, CHILES DIKTATOR – MED STÖD AV USA.
Diktatur, ingen riksdag och inga val! Det är det Sverige som en tredjedel av landets unga vill ha. Skrämmande uppgifter som verkligen gör mig mörkrädd. De kommer från en undersökning som World Value Survey (samhällsvetare från hela världen som forskar om värderingar i olika länder och kulturer) presenterade i går. De unga svenskar som tycker detta är mellan 18 och 29 år. Faktorer som gör att de tycker att Sverige skulle vara bättre med en diktator är, enligt WVS, att de har låg utbildning och har hamnat vid sidan av på grund av den ökade segregeringen i skolorna. Det är ungefär samma grupp som stöder Sverigedemokraterna, som mestadels består av lågutbildade, arbetslösa och folk i så kallade arbetsmarknadsåtgärder. Partiets väljare består mest av män, just mellan 18 och 29 år.
     Jag tror absolut att detta är faktorer som gör att så många unga tappat hoppet om Sverige. De känner sig körda och vet att det är de demokratiskt valda politikerna som skapat systemet som dömt ut dem. Så vad har de för nytta av demokratin? Det är livsviktigt för ett välfärdssamhälle att ha alla med sig på resan, att se till att unga får utbildning, att alla har arbete och att pensionärerna slipper käka kattmat på ett underbemannat vårdhem. Annars kan vi hamna i en diktatur.
     Men jag tror också att det finns en historielöshet hos dagens unga (under 30 alltså). Vi, de äldre generationerna, är uppvuxna med diktaturer i vår närhet och känner spontant en uppriktig avsky för sådana system. Mina föräldrar upplevde under andra världskriget Hitler i Tyskland, Stalin i Sovjetunionen, Mussolini i Italien och Franco i Spanien – alla fruktansvärda diktaturer. Själv är jag också uppvuxen med Franco i Spanien (blev inte fritt förrän 1975) men också Salazar i Portugal (fritt 1974), Papadopoulos i Grekland (fritt 1974) och öststatskommunismens sammanbrott 1989. Och det var bara i vårt europeiska närområde. Dessutom följde vi förstås arabländernas frigörelse från kolonialmakten Frankrike under 1950- och 1960-talen, Chiles militärkupp 1973, Vietnamkriget (USA gav upp först 1975) och de svartas kamp i Sydafrika (demokratiskt först 1994). Vi äldre som upplevt alla dessa diktaturer och alla blodiga befrielsekrig med demokrati som mål är lika vaccinerade mot diktatur som vi är emot polio. I gruppen av unga som nu säger sig inte vill ha demokrati är den äldste 29 år, han hade alltså just börjat andra klass när Spanien blev demokratiskt. Den yngste i gruppen, 18-åringen, föddes 1994 – samma år som Nelson Mandela blev president i Sydafrika. Här verkar både äldre släktingar och vänner, skolan och politikerna ha missat en viktig sak: att upplysa dessa historielösa ungdomar om diktaturernas vedervärdiga system!
Stalin, Hitler, Franco, Pinochet, Salazar, Mandela, USA

Pussy Riot-idiot

 FELAKTIGT FÄNGSLADE RYSKA FLICKOR.
Jag tappar besinningen när hon slutligen vrålar till mig i megafonen ”Jaså, du bryr dig inte om demokrati!”. Jag vänder mig om och svarar surt ”Skit på dig!” och vandrar vidare. Det här hände utanför ryska ambassaden i Stockholm på lördagseftermiddagen. En halvtimme tidigare hade jag passerat ambassaden på väg till Vivo för att helghandla och undrat vad som var på gång när jag såg den vit-blå-gula polisbilen stå parkerad framför det galleromgärdade ambassadområdet. Men jag såg direkt en dam, i klädseln förvirrande lik en uteliggare, som höll en megafon i handen där hon stod alldeles ensam i hörnet vid ett träd i den intilliggande parken. När hon såg mig lyfte hon megafonen och jag stannade för att höra vad det var fråga om. Hon gapade i megafonen och det var lite svårt att uppfatta alla orden, men det var något om ”protest mot Putin och Ryssland” och om ”tjejerna i Pussy Riot”. ”Var med och protestera”, skrek hon till mig där hon stod i all sin ensamhet. Bra att de protesterar mot att Ryssland felaktigt fängslat de tre tjejerna i Pussy Riot, tänkte jag och lunkade vidare mot Vivo.
     När jag så kom med händerna fulla med matkassar stannade jag inte vid megafondamen. Däremot lyfte hon megafonen och började uppmana mig att vara med på protesten som skulle börja exakt en halvtimme senare. Blir inte mycket till protest, tänkte jag eftersom bara tre andra personer hade slutit upp där vid trädet. Kanske var det den vetskapen som fick damen att på något sätt tappa fattningen och aggressivt börja anklaga mig för att vara motståndare mot demokrati – i hopp om att få ännu en demonstrant att ställa upp i hennes skara. Jag observerade i ögonvrån att polisbilen var borta, poliserna hade väl också förstått att det här blir nog inget upplopp.
     Klart jag blev förbannad. Jag är en stark värnare om demokrati och jag gick i mitt första demonstrationståg redan på 1950-talet när jag var sex år, stolt paraderande bredvid morfar – den gamle fackföreningskämpen och så grå som en gråsosse någonsin varit. Kanske jag borde förklarat detta för damen i stället för mitt rätt tunna ”Skit på dig”, men ibland orkar man bara inte.
Pussy Riot, protest, polis, Ryssland, Putin