Fest hela dagen

 LADDAT FÖR PARTY.
Riktigt traditionsenligt Valborgsfirande i Uppsala går till så här: Champagnefrukost (gärna i närheten av slottet och Carolina Redeviva), forsränningen från Haglunds bro i Fyrisån, sillunch med snaps, mösspåtagning och spring i Carolinabacken, gasquer på kvällen eller, om man har möjlighet, valborgsbal på slottet med Allmänna Sången.
     Jag bodde i Uppsala några år på 1980-talet och hängde med i festyran några år. Bara ett år försökte jag klara hela schemat. Champagnefrukosten gick bra, jag överlevde sillunchen och lyckades ta mig till Carolinabacken vid 15-tiden för det traditionella studentspringet. Jag har lite vaga minnesintryck av en massa vithuvuade människor som rusade fram och tillbaka som yra höns. Sedan minns jag inte så mycket mer än att jag blev stödd av ett par kompisar som ledde mig hem, där jag spydde som en kalv och slocknade. Tror att boven i dramat var den där 96-procentiga apoteksspriten som Danderyd hällde upp i snapsglasen på sillunchen.
     Skit samma. Gjort är gjort. Och jag har inte gjort om det. Förresten har jag inte ens tagit studenten. Så jag struntar helt och hållet i de där studentikosa idioterna som festar sig medvetslösa varje Valborg. Fast, de ser ju förstås ut att ha riktigt roligt…
Valborg, Uppsala, champagne, spyor, studenter

Hallucinerande teknik

 VINJETTEN TILL TEKNISKT MAGASIN.
90 år fyller han i dag, Mr Tekniskt magasin, Erik Bergsten. Han ledde SVT:s teknikmagasin i ofattbara 30 år, från 1957 – en av de längsta programserierna i världen med en och samma programledare. Det där programmet med den hallucinatoriska kugghjulsvinjetten som det gick rykten om kunde ge epileptiska anfall. Där fick man lära sig ett och annat om teknik. Grattis, Erik!
teknik, SVT, Erik Bergsten, Tekniskt magasin

Nej till vaf-dagar

 OMSORG OM DE GAMLA.
Dags att komplettera vab-dagarna (tillfällig vård av barn) med ”vaf-dagar” (tillfällig vård av förälder)? Nej, för bövelen säger jag. Jag vill absolut inte lägga det oket på någon av Döttrarna. De har, och ska ha, sina egna liv. De ska absolut inte behöva hjälpa mig i vardagen. För det är ju så, att det är just döttrarna som tar huvudansvaret när det gäller omsorg om åldrade föräldrar – precis som de tidigare gjort när det gäller omsorgen om barnen.
     Det här med vaf-dagar har kommit upp nu när SCB kommit med en ny befolkningsprognos som visar att gruppen 65 år och äldre är den grupp som kommer att växa snabbast framöver. I dag är nästan en halv miljon svenskar 80 år eller äldre. Om 20 år är de över 800.000.
     Men nej, inga barn, vare sig söner eller döttrar, ska behöva jobba dubbelt med omsorgsarbete för sina mammor och pappor. Våra inbetalda skatter måste räcka och för att få folk att jobba inom omsorg måste vi ge vårdpersonalen rimligare arbetsvillkor, bättre arbetsmiljö, löner och arbetstider.
vab, omsorg, fler äldre

Vi vill ha sex

 VEM VILL INTE HA SEX???
Jag minns på 1970-talet när vänstern skanderade detta i demonstrationstågen:
     ”Vi vill ha sex, vi vill ha sex, vi vill ha sex timmars arbetsdag!”
     Fyndigt och lockande tycker jag. Vem vill inte ha sex? Och vem vill inte dra ned till sex timmars arbetsdag ­– med full lön förstås? Båda skulle ge själslig och kroppslig njutning och det andra skulle dessutom lösa många problem med arbetslöshet, livskvalitet och att vi orkar jobba längre in i ålderdomen – vilket politikerna nu säger att vi måste.
     Jag vill ha sex (timmars arbetsdag)!
sex, arbetsdag, njutning