Historielös svensk jul

 JULTRADITION.
Första advent i dag. Nu lackar det mot jul. En traditionell svensk jul? Jo, det vill man ju ha. Och de som helst efterfrågar detta är svenskhetens största förespråkare: Sverigedemokraterna och Svenskarnas parti. De vill ju alltid att det ska vara så svenskt som möjligt, i alla möjliga sammanhang. Och då är det lätt att gå ned sig i kärret i uppgiften att hoppa mellan de tuvor fosterlandsvännerna tror sig vara genuint blågula.
     För ett par år sedan rasade en debatt på Facebook med trådar som ”JA till pepparkaks-
gubbar i Luciatåget” och ”Rör inte Kalle Ankas jul”. Andemeningen var förstås att ingen jävel skulle röra våra svenska traditioner.
     Men vad är då svenska jultraditioner? Ja, när det gäller lekarna var det förr i tiden inget fjantigt dansande kring granen som gällde. Nä, ända sedan 1600-talet har det i svenska hem lekts ”Myssla sko” ”Torka malt” och ”Markus, vill du ha dask”. Julens centrala ritual var slaktande av julgrisen – och inte som nu inköp av en färdigkokt gris på Ica. Var är förresten det salta fläsket? Lussekatten tillreddes förstås av blodmat och fläskbitar. Lussinerna – som förr dragit runt den 13 december klädda i röda långhättor, getskinn och halmkärvar och hotat att ta folks barn om de inte fick kött och bröd – har ersatts av en borgerlig, Italien-bördig Sankta Lucia som bjuder på kaffe och bullar. Ingen bryr sig längre om det gamla lussetrollet. Den importerade jultomten har – med undantag av skägget och luvan – få likheter med sin urgamle namne. Och var är de klassiska gestalterna i julmaskeraden: julbocken, julspöket, jultuppen, julgoppan och halmgumman? Och vem tog egentligen in granen i de svenska hemmen – och var är det traditionella granriset i farstun? Och vart tog de hemmagjorda bakverken vägen? Och var är julbocken som med en smäll slänger in julklappar – gärna lite skämtsamma klappar eller bara ett vedträ?
     Redan för 100 år sedan pågick en upprörd debatt i svenska tidningar om hur julen förstördes av kulturimport och materialism och att de uråldriga sederna och bruken trängdes undan. I boken Nordisk jul från 1928 hävdade folklivsforskaren Hilding Celander att vad som skedde inte var något mindre än julens ”avrättning”. Bödeln var den ”moderna maskinkulturen” var frammarsch signalerade den ”största kulturrevolution som vår folkstam någonsin har upplevat” och som ”slagit den gamla julen och dess fornärvda utformning i spillror”.
     Man undrar ju vad Celander hade sagt om dagens kommersiella julhets och om den svenska ”traditionen” att dricka julglögg tillsammans med Kalle Anka. Dessutom undrar man förstås också över hur historielösa fosterlandsvännerna verkar vara.
svensk jul, Kalle Anka, fjantigt dansande, SD, grisslakt, hot mot vår folkstam

Stöd för palestinierna

 ISRAEL ROFFAR ÅT SIG.
I dag den 29 november är det Internationella solidaritetsdagen med det palestinska folket. Jag känner solidaritet med de stackars palestinierna året runt, men visst är det bra att FN uppmärksammar dem i alla fall en dag.
     Den 30 mars 1948 inledde de sionistiska styrkorna en rensningsoperation längs kusten och fördrev palestinier från kustområdet mellan Haifa och Jaffa. Kustremsan låg inom det område som var tänkt att tillhöra en judisk stat. En och en halv månad senare skulle en judisk stat utropas och det var bråttom att rensa ut folk med fel etisk tillhörighet. I utrensningsaktionen inträffade massakern i den palestinska byn Deir Yassin, nära Jerusalem. Byn låg utanför de områden som skulle tillfalla en judisk stat, enligt FN:s delningsplan. Judiska terrorister mördade systematiskt och kallblodigt ett stort antal människor – män, kvinnor och barn. Massakern i Deir Yassin anses vara den enskilt största orsaken till att palestinierna flydde från sitt hemland. Så många som 700 000, cirka 75 procent, av palestinierna tvingades på flykt och när Israel ockuperade Västbanken och Gaza blev många flyktingar en andra gång. I dag lever majoriteten palestinier utanför Palestina i flyktingläger i Mellanöstern och i övriga världen.
     Det finns fortfarande bara en lösning på Palestina-konflikten och det är att det bildas en oberoende palestinsk stat och att palestinska flyktingar får återvända hem. Givetvis måste också Israel lämna de ockuperade områdena på Västbanken och i Gaza och börja följa internationella konventioner.
     Kartan ovan visar hur mycket land som palestinierna respektive judarna kontrollerade 1946, 1947, 1949–1967 och år 2000. Palestinierna har grön färg, judarna och senare staten Israel har vit färg.
massaker, judiska terrorister, 1948, solidaritetsdag, FN, Palestina

Full rulle

 FULLA TROLLET SVEN.
Fick en fiskerulle av Gumman i dag. Det stod på min önskelista på födelsedagen. Min gamla rulle har jag haft i över 30 år. Så min nya Abu Garcia kommer jag att ha till mina döddagar. 
     Får mig att tänka på TV-programmet Nöjesmassakern från 1985 där
Sven Melander var utklädd till trollet Rulle. I ett av avsnitten såg han ganska slirig ut och hälsade tittarna med: 
     Hej alla barn. Jag heter Rulle. Jag är full. Full Rulle. Hej då!
    Hoppas själv kunna köra på samma linje i kväll. Inte bara fiskerulle, utan även fullrulle. 
Melander - Rulle - TV - fiskerulle - full

Okänd resa

 MOT OKÄNT MÅL. 
Jaha, så fyller man år igen. Denna gång har Gumman ordnat en hemlig resa någonstans. Hon lade fram en packlista i går kväll. Det blir två övernattningar. Badbyxor ska med. Men inte hinner man till varma länder på tre dagar. Så det blir väl något spa kanske. 
     En sak som oroar mig lite är att det stod på listan att jag också skulle ta med mig "träningskläder för inomhusbruk". Jag vill ju inte hamna på något Boot Camp. 
Boot Camp - födelsedag - resa