Ska Sverige dö?

 ALLT LJUS PÅ STOCKHOLM.
”Hela Sverige behöver inte leva” lyder en notisrubrik på DN:s ledarsida. Bakom tyckandet ligger Hanna Kjöller, en av den stora morgontidningens ledarskribenter som jag stört mig på länge – vare sig det gäller hennes inskränkta syn på arbetslösa och utbrända (”inbillade sjuka”) eller något annat tyckande som kommer från denna kvinna som med sitt förrädiskt mjuka tonfall och sin väna, låtsat blygsamma framtoning uttrycker saker som får mig att få knotter av ovälbehag.
     Denna gång gäller det alltså att vi inte ska subventionera människor som ”bor långt borta”. Med ”långt borta” menar hon väl förstås sådana som bor väldigt, väldigt långt från huvudstaden Stockholm. Själv tycker jag precis tvärtom, jag vill att hela Sverige ska leva. Jag vill att mindre samhällen ska få behålla sin service med närbutik, sjukvård, apotek, post, skola etc och därmed möjliggöra att folk kan bo kvar där de vill bo och där de har sina rötter. Detta system passar bra i grannländerna Danmark och Norge, så varför inte i Sverige? Nä, här ska vi tydligen tvingas bo i Storstockholm med omnejd. Förvisa Hanna Kjöller till verkligheten i spenaten!
DN, Hanna Kjöller, ledare, Hela Sverige ska leva

Sur på elektrikern

YRKESMAN(!) PÅ BESÖK.
Gumman hade ringt Elektrikern eftersom jordfelsbrytaren lagt av med jämna mellanrum i stugan. Jag stod i snickarbyxor på gården och kapade ved med motorsågen när han anlände. Så gick jag in för att kolla när han undersökte ledningarna. Han var en pratsam jävel, han förklarade och förklarade och berättade om ditten och datten gällande både tänkbara felkällor, hans arbetsliv och hans ordinarie vardagsliv. Men han vände sig bara mot mig, hade enbart ögonkontakt med mig. Gumman, som ju var den som hade ringt honom, ägnade han inte en sekund. Han var ibland oerhört teknisk, men jag bara nickade och hummade – som om jag förstod. Det var som ett spel män emellan.
     När Elektrikern gick (han skulle fixa en ny jordfelsbrytare och återkomma) var Gumman lite upprörd. Och hon facebookade genast och fick många som stöttade henne i hennes ilska över att helt plötsligt bli osynlig i männens närvaro. Även om ni kanske inte tror det så förstår jag hennes, hennes väninnors och hennes manliga jämställdhetskamraters upprördhet över Elektrikerns uppträdande – fast han var faktiskt riktigt trevlig och rolig:) 

Låt gamlingarna supa

 WHISKY GÖR LIVET ROLIGARE.
Alkoholanvändandet bland äldre ökar. Den nya generationen har en betydligt högre alkoholkonsumtion än den förra, enligt Socialstyrelsen som menar att detta blivit ett problem för dem som arbetar inom äldreomsorgen. I vad består då problemen? Jo, tydligen kan det bli ”lite oroligt” på avdelningen om ett par åldringar uppträder berusade och en del personal är emot att det serveras alkohol på äldreboenden och vill inte köpa ut på Systembolaget till de törstiga äldre.
     Skitsnack, tycker jag. Vill en gammal gumma eller gubbe ha sig en flaska vin så ska de ha det. Kalla det alkoholmissbruk om ni vill men jag anser att gamlingar har rätt till eget bruk så mycket de vill. De är gamla nog att ta egna beslut och vill de förgylla den grå ålderdomsvardagen med en pava rött så ska de fan i mig få det också.   
whisky, alkohol, vin, Systembolaget

Bajs till Borg

 LITA INTE PÅ DENNE MAN.
Hörde ett radioprogram i P4 i morse där Anders Borg (M) intervjuades och fick spela sina favoritlåtar. Det var en riktigt insmickrande intervju och låtvalet var traditionellt och ett tydligt tecken på att herr Borg inte har någon större koll på, eller intresse av, musik. Finansministern sade dessutom att han ofta får tacksamma brev/mail från pensionärer som tycker att det känns tryggt att regeringen för en så stadig politik. Jo, tjena. Det måste vara från pensionärer som redan var rika innan de lade av att arbeta – om de nu överhuvudtaget hade arbetat och inte bara lever på ärvda pengar.
     För majoriteten pensionärer tror jag inte han hade fått uppskattade brev, snarare bajs instoppat i kuvert och med kungaporträttet på frimärket uppsatt upp och ned på kuvertet. Under finansminister Anders Borgs tid som finansminister har Sveriges pensionärer bara fått det sämre.