Dåliga flickor röker

 INGEN RÖK UTAN ELD.
När jag växte upp var det bara så kallade ”dåliga flickor” som rökte offentligt på gator och torg – typ horor, raggarbrudar och alkisar. I dag röker kvinnor utomhus så gott som överallt, vilket förstås beror på att det är rökförbud inomhus nästan.
     Men varför drar alla i dag ned på rökning utom just gruppen kvinnor, speciellt gruppen unga kvinnor? Det är ju inte alls på det sättet att rökningens skador inte är bekanta, vilket de faktiskt inte var när jag växte upp och under den tiden jag var rökare. I dag presenteras en forskningsrapport från Karolinska Institutet som visar just detta faktum. Dessutom visar forskarna att tobaksrökning är betydligt farligare än vad som tidigare var känt. Rapporten visar att cirka 100 000 svenskar årligen insjuknar och närmare 12 000 dör till följd av rökning.
     Varför fortsätter trots detta unga kvinnor att röka? Ja, jag förstår då inte det, gör du? För det kan ju inte vara att de är ”dåliga”.
dåliga flickor, rökning, forskning, horor, raggarbrudar, alkisar

Gratis bussresor

 SLUTPLANKAT MED GRATISRESOR.
Medan bussbiljetten i Stockholm ökat fyra gånger snabbare än konsumentprisindex de senaste 20 åren, så har Kiruna gjort det motsatta. 2011 blev det helt gratis för kirunaborna att åka kollektivt. Det har blivit en succé, antalet resor har tredubblats. Bra för den egna plånboken och förstås bra för miljön.
     Men är det verkligen gratis? Nja, egentligen inte. Kostnaderna för kollektivtrafiken tas förstås från skattepengarna som alla, både du och jag, regelbundet pytsar in till stat, landsting och kommun.
     Men ändå. Jag gillar norrbottningarnas initiativ och tycker det är något som Stockholm borde ta efter. Det är ju en rättvisefråga också. I och med att kollektivtrafiken blir skattefinansierad, så betalar ju var och en efter förmåga (den som tjänar mycket betalar mycket, den som knappt tjänar någonting betalar nästan ingen skatt men får ändå råd att åka kollektivt – egen bil är nog inget alternativ heller för dessa stackare). Och så slipper man ju betala en massa spärrvakter, väktare, kontrollanter och poliser för att kolla att alla har biljett. Och så slipper man dessutom anarkisterna i planka.nu – dessa snyltare som vägrar betala och smiter förbi allt vad kontroller heter medan vi hederliga skattebetalare står för deras resnota. Bara det argumentet borde vara nog för att införa gratis kollektivresor för alla.
planka.nu, miljön, Kiruna, Stockholm, snyltare, rättvisefråga

Moderat bussresa

 FÄRGSTARK POLITIKER.
Körde Anders Björck i går. Kul med en ärkemoderat som åker kollektivt. Han klev på vid Odenplan och hoppade av vid Universitetet. Ja, hoppa kanske är fel ordval. Han stödde sig på sin käpp och klev av lugnt och stilla. Den gamle försvarsministern, riksdagsledamoten och landshövdingen är numera 69 år och pensionär. Han var en färgstark politiker Björck, lika nära till skratt som ilska. Arg var han när han 1989 skällde ut Carl Lidbom (S) när Ebbe Carlsson-affären var uppe i KU (Konstitutionsutskottet) efter att Lidbom kallat Björks frågor för ”trams”:
     – Du borde veta hut, Carl Lidbom!
     Han kunde ha glimten i ögat också, Anders Björck. I TV-programmet ”Snacka om nyheter” 1998 gav han inblick i hur en politiker kan formulera sig för att slå ifrån sig beskyllningar:
     – För det första har jag aldrig sagt det, för det andra är jag felciterad och för det tredje skulle det aldrig ha kommit ut.
     Jag körde i går förresten också den gamla popkrönikören och numera usle filmkritikern på Aftonbladet, Jan-Olov Andersson, från Stureplan till T-Centralen – men det var inte lika spännande om man säger så.
moderat, buss, Ebbe Carlsson, arg, försvarsminister, Aftonbladet

Naken i fönstret

 BLOTTARE I FARTEN.
Gubben gick omkring där med snorren i vädret, spritt språngande naken. Först passerade han fram och tillbaka framför OS-skidorna på TV-skärmen och den tavelinramade löpsedeln från senaste året när Brynäs tog SM-guld i hockey. När OS-sändningarna var slut stängde han av TV:n och så gick han omkring och fjantade helt näck med en dammvippa i näven. När han dammat klart gick han över till att dammsuga. Det är inte ofta man får se en naken karl gå och städa helt öppet. Antagligen handlade det väl om en sorts blottare. Fönstren i hans lägenhet var väl synliga från andra sidan Staketgatan där Ombudsmannen och jag hade bokat hotellrum för ett par helgnätter i Gävle.
     – Det här känns bara provocerande, om det ändå hade varit ett naket Fruntimmer, muttrade Ombudsmannen och drog ned persiennerna.
blottare, snorren, provocerande, naket fruntimmer, Brynäs