Helvetes tunnelbana

 PACKADE SILLAR.
Tillbaka på jobbet i centrala Stockholm, har fixat lite administration. Sitter nu fast i en stekhet tunnelbanevagn med svetten rinnande och klibbande. Brandrök lite längre fram och ersättningsbussar ska komma vid nästa station, är det meningen. Det där har man ju hört förr. Timslångt kaos väntar med hundratals irriterade och varma resenärer. 
     Ibland förbannar man sig själv för att man slagit sig ned i en storstad där man måste förlita sig på kollektivt resande. Detta är definitivt en sådan stund. 
brand - förseningar - svettigt - tunnelbana

Frukost med Schyman

 UTELEKTION.
Hon såg ut, och agerade, som en sträng skolfröken där hon stod Gudrun Schyman – klädd i svartvitrandig kavaj, kort svart kjol och som vanligt med knallröda läppar – framför ett blädderblock uppställt på en bakgård på Söder i Stockholm, ett stenkast från Vitabergsparken. Hon ritade med olika färger, kvinnligt och manligt, arbetare och tjänstemän och olika samhällsklasser. Tyvärr var tuschpennorna usla, så det blev mest grönt och ljust rött. Och det var väl passande i och för sig. Grönt som i Miljöpartiet, vars uppgång och väg till en parlamentarisk sits hon beskrev målande. Ljust rött som i den parallella utveckling som hon utmålar som framtiden för Fi (Feministiskt initiativ).
    Feminism och jämställdhet till frukost? kanske ni undrar. Ja, det kan man förstås undra. Men morgonen var en del i Fi:s valkampanj, som går ut på att partiledaren Gudrun Schyman gör en slags home parties där hon träffar så kallat vanligt folk. Det kan ske både till frukost, eftermiddagskaffe eller kvällsvin (ja, inte för numera nykteristen Schyman då förstås), vad jag förstår. Målet är att nå så många som möjligt genom att de församlade talar med sina vänner som talar med sitt nätverk etc. Tydligen kan man boka in Gudrun och samla ihop en massa bekanta och ordna ett sådant här home party.
    Och vad gör då undertecknade gubbe på denna feministfrukost? kanske ni också undrar. Ja, det är heller ingen dålig undran. Det var så att Gummans arbetskamrat, Hårdrockerskan, känner en tjej som ordnade frukosten och undrade om Gumman ville följa med – och kanske Gubben? Det slutade med att både Gumman, jag, Yngsta Dottern och hennes kompisar Tvillingarna hakade på – tillsammans med ett 40-tal kvinnor i alla åldrar och sex män.
    Det var två trevliga timmar, även om det var lite kallt där på gården. Solen nådde aldrig ned till oss och kyliga vindpustar drog fram med jämna mellanrum. Just vinden, och trafiken ute på Bondegatan, gjorde att Gudruns ord försvann då och då. Men andemeningen hängde man ju med på. Oavsett vad man tycker om Gudrun Schyman och hennes åsikter, så har jag ändå alltid gillat henne som person och hennes brinnande engagemang – och det är klart jag är för allas lika värde. Och bäst av allt, hon talar så att vanligt folk förstår. Både Gumman och jag lade i varsin tjuga i Gudruns sminkväska, som tjänade som kollekthåv efter mötet. Lite får man ju betala för underhållningen.
Gudrun Schyman, Miljöpartiet, Fi, frukost, home party, hårdrock

Problem i skolan

POLITIKER LÄGGER NÄSAN I BLÖT.
(cred: allaharenblogg)
Rektorn och Jägaren var på besök hos oss i stugan häromdagen. Det blev mycket badande i Ålands hav, några öl, god mat, mycket prat om allvarliga saker och mängder av vin tills vi stöp i säng vid midnatt.
    Rektorn hade som vanligt problem i skolan. Denna gång var det någon ny, idiotisk regel som utbildningsminister Jan Björklund hittat på; jag tror det handlade om att nybakade lärare måste göra ett så kallat utbildningsår efter skolgången för att kunna bli behöriga (typ AT-tjänstgöring för läkare). Detta ställer tydligen till med problem med tanke på att dessa blivande lärare måste ha handledning och rektorerna måste göra ganska omfattande anteckningar – och allt detta på en arbetsplats som redan är tung av pålagor och slimning av organisationen. Dessutom har Rektorn råkat ut för konstiga beskyllningar från en lärare som hon förflyttat, därtill tvungen av nedskärningsskäl. Varför kan politikerna inte låta bli att ständigt fingra på skolan – och varför kan inte skolan någon gång äntligen få resurser att satsa på större lärartäthet?
    Jägaren gick i pension för ett år sedan. Men han arbetar vidare på konsultbasis och får för detta en hyfsad inkomst, ovanpå pensionen. Han trivs bra med det, anser han. En del har möjlighet att hyfsa till den annars magra pensionen, all heder åt dem. Hoppas jag också ges möjlighet till det, när den efterlängtade pensionsdagen kommer. Även om jag inte är ett uns sug på att arbeta efter 65, men vad fan ska man göra? Man vill ju ha lite pengar över till resor och ett fortsatt liv med lite guldkant på dagarna.
lägger näsan i blöt, Björklund, pålagor, inga resurser, pensionär

Strömmen gick

 ÅSKGUBBEN SLOG TILL.
Sitter nu i stugan på Roslagen och tittar på ett våldsamt ösregn, det åskar och blixtrar. Strömmen gick för en kvart sedan. Mörkt i stugan, diskmaskinen stannade, ac:n lade av, vattenpumpen packade ihop liksom kylen och frysen. Men det spelar ingen större roll, vi hade packat och var på väg hem. Enda problemet är att vi får vänta ett tag tills det värsta ovädret dragit förbi med att dra i gång huvudströmbrytaren och/eller jordfelsbrytaren. Börjar redan bli lite svettigt i stugan, ac:n har varit bra att ha senaste värmechocksveckan.
    Gumman är lite orolig, sitter bredvid i soffan och håller för öronen vid varje ny blixt. Men åskan verkar vara ett par kilometer bort. Hör på radion, som övergick till batteridrift, att hela Roslagskusten är utslagen. Skönt ändå, att den uttorkade marken, de hängiga buskarna och de redan gulfärgade lövträden får lite välbehövlig vätska.
åskgubben, blixtar, elavbrott, värmechock