Stor komikers födelsedag

 POPPE SOM SOLDAT BOM.
Jag var en sucker för stumfilmskomiker när jag var liten – och är väl det fortfarande egentligen. Min störste hjälte var Charlie Chaplin. Men jag älskade även andra komiker som verkade i samma anda, som Helan och Halvan och Bröderna Marx. I Sverige var det Nils Poppe som var den svenska varianten av de internationella komikerna – med sin mimik, otroligt viga kroppsspråk, musikalitet och slapstick-variationer. Han var en sann komiker som, precis som Chaplin, hade lika nära till skratt som till tragedi.
    Jag minns med glädje de sju så kallade Bom-filmerna på 1940- och 1950-talen som ju också uppnådde viss internationella framgångar. Jag såg dem alla i vår svartvita TV. Han gjorde också en imponerande roll som gycklaren i Bergman-filmen Det sjunde inseglet 1957.
    Varför babblar jag då om Nils Poppe just nu? Jo, för att han föddes just i dag den 31 maj, 1908. Han dog som 92-åring 2000.
Nils Poppe, Charlie Chaplin, Helan och Halvan, Bröderna Marx

Konstrunda på Dal

Sitter just nu av en så kallad konstrunda i Dalsland. Sex fruntimmer och jag. De går in på vart ställe och går runt i varje trädgård, medan jag på varje ny plats slår mig ned i en stol och slår upp Den döende detektiven av Leif GW Persson
     Vad är det med kvinnor, konst, hantverk och trädgårdar? Ja, banne mig att jag kan svara på det. 

Idiotjubel över Metro

ETT AV IDIOTINLÄGGEN.
Metro har sålts till nyhetsbyrån TT och journalister sparkas. Det är bara början på tidningsdöden för svenska dagstidningar. Högerextremisterna jublar över detta och ser det som ett tecken på att alla tidningar och journalister förstås enbart går ”elitens” vägar och därmed förtjänar att ”dö”. På den SD-vänliga, främlingsfientliga hatsajten Exponerat finns flera idiotinlägg att läsa, skrivna av bland andra signaturerna Pastej, Detek Tiva, PatrikJacobsson, miffot55, SD2014, vitskinn, Mor Judas Stenström, biran, Mosstrollet Fido och Rättvisan. Och de skräder inte direkt med sina synpunkter. Läs själv följande utdrag:
     Sverigefientlig blaska, vänsterextremistisk skitblaska, kommunistisk träsktidning, lögnaktigt slödder på redaktionen, träsktrollet Göran Greider, äcklig pk-blaska, som judens DN-debatt, Schibstedt är delägare men vet dock inte om långnäsorna är involverade, journalisterna är slödder, jag pissar på Metro, skärp er journalister och ta ert pick å pack å flytta till Afrika där kanske era falska nyheter går hem,  ”
     Det är, milt sagt, inte direkt den svenska intelligensreserven som luftar sina mörka åsikter på Exponerat. Lika lite som de fem personerna som ligger bakom sajten. En av huvudmännen är en göteborgare i 50-årsåldern som bland annat är dömd till fängelse för sexuellt utnyttjande av underårig och sexuellt ofredande av flera barn.
    Nu tror jag i och för sig inte att de svenska, dagliga papperstidningarnas ofrånkomliga kommande död är ett hot mot yttrandefriheten – som dessa mörkermänniskor verkligen skulle jubla över – utan att de flyttar över sitt redaktionella arbete till webben. Men jag kommer att sakna att bläddra i min dagstidning.
Sverigefientlig blaska, Metro, träsktidning, judens DN-debatt, Exponerat, hatsajt, pissar, sexuellt ofredande

Gamla Moderaterna

 FRÅN BLÅTT TILL RÖTT (Ådalen-31).
När IT-teknikern och jag träffades häromdagen förbluffade han mig genom att prata politik och säga att han tröttnat på Moderaterna. Han har alltid tidigare röstat efter plånboken – alltså efter det parti som gett honom mer pengar att röra sig med. Nu har han tröttnat:
    – Alliansen har gått för långt. Vi som har pengar har fått för mycket de senaste åren samtidigt som vård och skola får allt knappare resurser.
    Oväntat, minst sagt. Men samtidigt, sett till hans proletära bakgrund i arbetarfamiljens Ådalen, logiskt.
Ådalen, Moderaterna, blått, rött, plånboken, vård, skola, proletär, resurser