Män vill ha kontakter

 MÅNGA KONTAKTER KAN DET BLI.
– Och så kanske vi kan sätta ännu en kontakt i hallen, säger jag och pekar ut den tänkta placeringen för Elektrikern.
     – Varför ska vi ha en ful kontakt där, vi har ju redan en i hallen, undrar Gumman.
     – Kan vara bra att ha, säger jag. Man vet aldrig vilka behov som kan uppstå.
     Elektrikern skrattar och säger att det är typiskt män att vilja ha fler kontakter. Kvinnor tycker att kontakterna och sladdarna är fula och vill ha så få som möjligt.
     – Det här tänket hos män och kvinnor är inget ovanligt, säger han. Det har jag mött många, många gånger. Det är något speciellt med män och elektricitet. Nästan som det vore en trygghetsgrej.
     Jag lägger ned min röst. Gumman får som hon vill: så få kontakter som möjligt.
elektriker, kontakt, kvinnor, män

Fy för namnbytare

 SÄGER NAMNET VEM DU ÄR – ELLER VILL VARA?
Enligt förslaget till ny namnlag ska det bli ännu enklare att byta namn. Dagens spärregler som hindrar flera namnbyten föreslås tas bort. Det innebär i princip att man ska kunna byta namn hur många gånger som helst.
     Själv har jag ett son-namn, liksom de flesta svenskar. Däremot har man stött på en och annan person genom åren som bytt till halvadliga namn. Mycket märkvärdigt, tycker jag. Tror de att de blir finare genom detta på något sätt – och skäms de för sin proletära bakgrund?
     Med fasa ser jag framtiden, där folk byter namn hela tiden. Skälen kan vara att anpassa sig till grannarna och orten eller arbetsplatsen. När man flyttar till Dalarna så byter man till något dalahästsliknande efternamn som Nusnässtedt för att riktigt smälta in i omgivningarna. När man hamnar på reklambyrån kan det bli Adverting, på sjukhuset blir det Doctorsén eller Peang, på måleributiken Artdeco eller Color och på kontoret Pärmén eller rätt och slätt Gem. Och vilka problem kommer det inte att bli för historiker och släktforskare? Nä, jag tycker man ska behålla sitt namn och vörda och vårda sitt ursprung från generationer av släktingar och vara stolt över detta arv.
namnlag, adlig, ursprung

Snurra min jord

 MÅNGSIDIG GUBBE.
Det var redan 1958 som skivan ”Snurra min jord” släpptes med Jan Malmsjö. Det var som sjutton, trodde att den kom i början av 1960-talet. Hursomhelst var låten ett av de tydligaste soundtracken till min barndom. Jag gillade verkligen Lars Forsells översättning av den franska originallåten och Malmsjös lite teatrala framförande. Det är inte för inte som jag också gillar den teatrale sångaren Thorsten Flinck.
     Jan Malmsjö har hela tiden funnits där i bakgrunden i mitt liv och jag har egentligen alltid gillat honom, vare sig han sjungit låtar som ”En sång en gång för längesedan” eller ”Under alla broar” eller spelat TV-teater som i Hedebyborna eller film som Fanny och Alexander. I dag fyller Jan "still going strong" Malmsjö, född i Lund, 81 år och det bara måste uppmärksammas.
Jan Malmsjö, Thorsten Flinck, Lars Forsell, Fanny och Alexander

Full? Nej sms-ande!

 OKONCENTRERAD BILIST.
Trodde bilisten framför mig var full eller hög. Han/hon vinglade framför mig mellan de två filerna på min väg hem från Yngsta Dottern i Sundbyberg. Vid ett rödljus som slog om till grönt tvärstannade bilisten plötsligt. Jag hade viss beredskap och hann slänga mig över i ytterfilen. När jag körde förbi den stående bilen upptäcker jag en dam i 40-årsåldern som håller i sin mobil och sms-ar. Vilken jävla idiot!
     Vad jag inte fattar är varför politikerna valt att inte förbjuda sms-ande när man kör bil. Dessa trafikfarliga trafikanter borde bötfällas och bli av med körkortet
sms, trafikfara, idiot, politker