Nyårsfest på Åland

 NYÅR PÅ ARKIPELAG.
Jojo, årets nyårsafton blir en riktig Svenne-fest. Vad sägs om att fira in det nya året på Hotel Arkipelag, känt för alla Ålandskryssare, i Mariehamn? Förutom nyårssupén utlovar hotellet underhållning med Soundway, ”Ålands bästa partyband”, och i nattklubben DJ Simolin (vem det nu är).
     Vi tar oss dit genom chartrad buss från Stockholm upp till Grisslehamn i Roslagen, där vi tar färjan över till Eckerö, följt av buss till Mariehamn. Den här tokiga idén kom från svågern och svägerskan, Vägarbetaren och Lärarassistenten. Ja, varför inte? Gumman och jag har sedan några år tillbaka bestämt oss för att säga ja oftare. Och då kan det bli så här.
     Gott nytt år förresten, kära bloggläsare!
Svenne-fest, Ålandskryssning, tokig idé

Frun är mobilzombie

 KYSSA EN PADDA.
Språkrådet har listat 2014 års nyordslista. Där finns ordet ”mobilzombie” med. Ett passande uttryck för alla klantskallar som går omkring i trafiken helt förlorade i sina mobiler. Det passar också Gumman, som börjar och slutar dagen med att hålla på med mobilen. Det är ett wordfeudande, facebookande och läsande av diverse relationssajter – favoriten är en amerikansk där fruar lägger upp sina abd-klassade (ja, ibland verkar det vara hela alfabetet såvitt jag förstår) makars konstiga beteenden. Trots att Gumman håller på med iPhonen hela dagarna, så är hon hopplöst på att svara i telefon när jag ringer. Det är ju faktiskt en telefon, eller hur?
     Nu har Gumman dessutom gått och köpt sig en iPad. Varför vete fan. Men ett vet jag, om hon går till sängs och kelar med paddan så förvandlas den då inte till en prins. Och varför skulle hon? Hon har ju redan en prins bredvid sig i dubbelsängen – låt vara starkt försummad på grund av alla hennes elektroniska prylar.
klantskallar, konstiga beteenden, iPhone, iPad, prins, Wordfeud

Iskallt på bussen

 MILJÖVÄNLIGA MEN KALLA.
I går när jag rattade bussen genom Stockholm city, så frös jag något djävulskt. Jag hade blivit varnad redan på morgonen när jag hämtade ut bussen och fick information om hur jag skulle ställa in reglagen för att överhuvudtaget få någon värme. Det gick så där, milt sagt.
     Totalt genomfrusen ringade jag efter några timmar driftcentralen och sa att den här bussen är som ett kylskåp och för att höra om de hade något bra tips. Driftskillen drog igenom de två tips jag lärt mig på morgonen: Max på fläkten i förarutrymmet och slå av fläktarna för passagerarna (vilket gör att de i sin tur inte får någon värme alls). Men Driftskillen lade till ett tips: Sätt defrostern på max!
     Jag gjorde allt detta, och inte blev det varmare för det. Enda resultatet var att även passagerarna också började frysa. I dag är jag i gång igen och kör, men nu är jag bättre förberedd. Jag har långkalsonger, varm undertröja, skjorta och fleece-tröja. Men det är ändå kallt, även om jag nu inte blir kall in i märgen som i går.
     Varför är det då så här? Jo, det visar sig att de nya hybridbussarna – som SL och Keolis skrutit så mycket om – inte klarar av att producera värme när det är kallt ute. Visst, de är miljövänliga och så och drivs av återvunnen energi från bussens bromsar vilket minskar bränsleförbrukningen och utsläppen. Och när bussen går på el minskar ljudnivån både inne och utanför fordonet. Bra på alla sätt och vis – utom när det är kallt! Och som bekant kan det vara kallt på vintrarna i Sverige. Verkar inte som om någon tänkte på det.
     Påminner mig osökt om när jag bodde i Östersund och Åre invigde sin stora kabinbana 1976. Den byggdes i Schweiz och var anpassad för väderförhållanden i södra Europa. När det blev över tio minusgrader, vilket det blir regelbundet under jämtländska vintrar, så gick det inte att köra kabinbanan. Det var inget som tänkte på vädret, då heller.
genomfrusen, bussen, långkalsonger, hybrid, Åre kabinbana, SL, Keolis

Full i T-banan

 ANNAT FYLLO PÅ ANNAN BÄNK. 
Berusade Killen satt på bänken i tunnelbanestationen. På golvet framför honom låg en spya. Två Vakter försökte få kontakt med honom. 
     Jag passerade i min bussuniform 05.55 i morse på väg till garaget i city för att hämta ut en buss och påbörja mitt pass. Kändes helt OK att känna sig fräsch så här på söndagsmorgonen. Men jag sände en varm tanke till Berusade Killen; hoppas att han i alla fall haft en lyckad kväll och natt, stackaren. 
berusad - buss - spya - tunnelbana - vakter