Slängde golfklubban

 GOLF-FRUSTRATION.
Jag slängde i väg järnsjuan redan vid tredje hålet. Då hade jag slagit bort min andra boll toksnett in i det höga gräset, som likt ett slukhål gör så att all främmande materia försvinner. Fan, jag kan inte det här. Jag vet inte ens om jag vill hålla på med den här så kallade sporten som jag alltid lite föraktfullt kallat långgolf – vilket ofelbart retar gallan på inbitna golfare.
     Jaja, jag har i alla fall gjort ett försök, funderade jag tyst för mig själv. Jag har tagit gröna kortet, ett körkort för golfbanor, jag har blivit medlem i en klubb och gjort några varv på niohålsbanan. Men nu fick det vara nog, detta var sista rundan.
     Efter ytterligare ett par hål tipsade svågern Vägarbetaren att jag skulle ändra min bladisättning. Och vips så började de långa slagen med järnklubborna att fungera. Typ varannan gång, men ändå. Och mina puttar är lika bedrövliga som vanligt; jag drabbas av något slags tics i slagögonblicket som gör att bolljäveln går snett och alldeles för långt. Ingen kontroll alls.
     – Jamen du kan ju inte tro att du kan bli bra på en gång, det är bara att träna och träna, förklarade Vägarbetaren som själv bor vid golfbanan och har kommit ned på 21 i handicap (själv ligger jag förstås på högsta, nybörjarens 54).
     OK, jag förstår. Får väl köpa en sådan där puttmatta på postorder och träna i hallen i vinter – när Gumman inte är hemma förstås.
toksnett, tics-putt, järnsjuan, bolljäveln

Chilla med flyktingar

 SYRIANSKT FLYKTINGLÄGER.
Gumman och jag bjöd på kalas hemma i går kväll för Yngsta Dottern som fyllde kvarting, imponerande 25 år. Äldsta Dottern var förstås med, liksom hennes kille Konstfack. Under middagen kom vi in på det här med romerna och tiggeriet. Vi har gjort det förr. Denna gång utvidgades diskussionerna även till flyktingfrågan, och det osade hett runt matbordet.
     Startskottet var SVT:s Uppdrag granskning, som hade gjort nedslag i bergslagsorterna Högfors och Mossgruvan där det bor runt 100 fast boende. Nu har det tillkommit lika många till, framförallt romer från Bergslagen. Janne Josefsson besökte också Sveriges största EU-migrantläger på en industritomt i centrala Malmö där cirka 400 EU-migranter slagit sig ned och byggt ett tältläger utan vare sig fungerande toaletter och utan vatten. Många malmöbor retar sig förstås på detta, dels på nedskräpningen på tomten, dels för att romerna går till närliggande parker och kyrkogården för att förrätta sina behov. I Högfors och Mossgruvan tycker man att hela samhället har förfallit, med sopor i naturen och att migranterna kör omkring med oskattade bilar.
     Flyktingfrågan väckte inte så stor debatt bland oss. Vi var väl eniga om att vi måste ta emot människor, unga som gamla, som flyr för sina liv. Däremot rör frågan om fattiginvandring upp vågorna. Gumman och jag, och mest jag måste jag tillstå, vill förbjuda tiggeriet på gatorna. Jag tycker det är störande med alla dessa romska tiggare och dessutom är jag övertygad om att för varje tiggare som dyker upp utanför en livsmedelsbutik, så får SD nya röster – och det fasar jag för. Döttrarna vill inte alls förbjuda tiggeriet. Däremot tycker jag vi kan slå upp baracker utanför stadskärnorna för tiggarna och försöka få dem in i arbetslivet. Det är först när samhället engagerar sig som vi också kan förbjuda tiggeriet, tycker jag.
     Det blev mycket snack om storstad kontra landsbygd, insatthet mot okunnighet, högutbildade mot lågutbildade. Ibland var det Konstfack och jag i ena hörnet, lantisar som vi är båda två, mot de tre Stockholmsfödda kvinnorna. Men Äldsta dottern, som ju är psykolog, hade faktiskt ett bra förslag:
     – Ansvariga politiker, som statsminister Löven, borde ärligt ställa sig upp och säga att situationen är som den är vad gäller invandringen. Vi har inga lösningar just nu, men som situationen faktiskt är i dag tycker vi det är självklart att vi ska ställa upp och hjälpa våra medmänniskor. Den hr situationen har kommit för att stanna och det får vi helt enkelt vänja oss vid. Då skulle vi chilla ned, tror jag.
     Äldsta dottern menar att det är just frustrationen över att ingen ansvarig tar tag i frågan är det som bäddar för främlingsfientligheten. Jag, och de övriga runt bordet, trodde faktiskt hon har rätt. Men vi var samtidigt också ganska eniga om att Löven inte direkt verkar som handlingens man och väl är ganska långt från en landsfader – en Olof Palme – som skulle kunna ena landet. Carl Bildt, Fredrik Reinfeldt, Staffan Borg, Leif GW Persson och Margot Wallström kom upp som alternativ. Moderaterna avfärdade jag direkt; vi behöver någon som dokumenterat bryr sig om svaga och känner solidaritet. Vi enades till slut om Wallström.
     Överhuvudtaget tycker jag det är helt befängt att invandringsfrågan fått så hög prioritet i det svenska samhället att närmare var femte medborgare röstar på ett smygrasistiskt parti. Det finns väl viktigare frågor, som jobben, skolan och vården. Det var deltagarna på födelsedagsfesten också överens om, liksom att det är viktigt att diskutera samhällsproblem – och att alltid sätta ned foten när öppna eller halvdolda rasister luftar sina fördomsfulla åsikter, vare sig det är i familjen, kompisgänget eller på arbetsplatsen.
chillande flyktingar, debatt i familjen, bajsar i parker, landsfader saknas, SD, romska tiggare,

Stumfilm inget för kvinnor

 HARD ROCK & WILD WEST.
Varför gillar inte tjejer stumfilm? Det är en berättigad fråga. Gumman gillar inte alls vare sig Charlie Chaplin, Helan och Halvan eller Buster Keaton. Det är märkligt. Jag gillar alla tre, och speciellt Helan och Halvan. Jag såg varenda svartvit film med den roliga duon på söndagsmatinéerna klockan 15 när jag var lite grabb – även de med ljud. Och jag tittar än i dag när det råkar dyka upp en gammal stumfilm på TV.
     Jag är övertygad om att det här är en könsfråga. Häromveckan lade jag upp en svartvit film med Helan och Halvan när de dansar till AC/DC-låten Shot Down in Flames, helt fantastisk, tre av mina idoler i ett! Och vad fick jag för respons? Jo, samtliga kvinnor som kommenterade gillar inte Helan och Halvan – och inte stumfilm överhuvudtaget. Då insåg jag, helt amatörvetenskapligt förstås, att stumfilm inte uppskattas av kvinnor.
     Varför? Jag har inget bra svar. Jag dryftade frågan med Webbredaktören och hans teori är att det är så oöverraskande humor, man vet vad som ska hända innan det händer alltså. Tydligen uppskattar kvinnor inte sådant. Kanske ligger det något i det, men Webbredaktören – som också älskar de komiska stumfilmskomikerna – tycker liksom jag att det är just det som är roligt: att man vet vad som är på gång och roas även av förväntningarna inför det som ska inträffa. Och skämten är faktiskt riktigt roliga, även om de ibland är kasta-tårta-i-ansiktet-skämt.
     Kolla förresten in den härliga videon på Youtube: 
https://www.youtube.com/watch?v=vHqSOLRQWsU
AC/DC, Spotify, Helan och Halvan, könsfråga, favoriter, kolla filmen!,

Döda Storebror

 

 OH, NO!
Häromdagen skulle Storebror ha fyllt 70. Jisses vilken fest det skulle ha blivit – om han hade varit vid liv.
     Storebror dog när han bara var 56 år ung. Ett hårt slag, inte bara för mig utan även för hans fru Fotvårdaren och döttrarna Fastighetsskötaren och Bokhandlarbiträdet. Och förstås för den Vilsne grabben som han var stödperson för och som tillsammans med mig och Storebrors familj gråtande samlades i bårhuset där Storebror låg kall med öppen mun.
     Men livet går vidare. Äldsta dottern är ett tydligt bevis på det. Hon har nämligen samma födelsedag som min älskade Storebror.
död, storebror, vilsne grabben, födelsedag