Portad från flyget

 AUSTRIAN AIRLINES NOBBADE.
Bankgubben fick inte gå på flyget hem på Wiens flygplats. Hans kamrat, Umeå, fick däremot gå på, sade den barska kvinnliga Säkerhetspersonen
     – It's up to you. You can board the plane or stay with your friend. 
     Vi var bara sex personer kvar i gaten. Ombudsmannen och och två österrikare. Alla andra hade fått gå på när gaten plötsligt stängdes i väntan på att barska Säkerhetspersonen skulle anlända. 
     Okey, Bankgubben och Umeå var berusade och även högljudda. Vi hade suttit med dem i vänthallen och druckit öl och vin. Ombudsmannen och jag var inte nyktra heller direkt - men på ett mer lagom sätt om man säger så. Bankgubben och Umeå hade vi stött på tidigare, i Chisinau där vi var för att kolla EM-kvalet. De nyblivna pensionärerna festade rätt hårt under fyra dagar i Moldavien. 
     Jag försökte påverka Säkerhetspersonen? Men det gick inte så bra. 
     – He will absolutely not board the plane. If you want to fly so just go on. 
     Jag knep käft, vände om och följde Ombudsmannen in i planet. 
EM-kval - Moldavien - Wien - festa hårt - fick inte flyga

Rammstein in Moldavia

 JODDLANDE HÅRDROCKARE.
Joddlebandet på tyskinspirerade krogen i Chisinau var ganska tråkigt. 
     – Ni kanske vill att orkestern ska spela lite Rammstein, frågade vår servitör. 
     – Sure, svarade jag utan det minsta hopp om att den runde dragspelsgubben, basunkillen och den trötte sångaren på pinnstolen skulle brista ut i hårdrock. 
     Döm om min förvåning när jag en kvart senare kände igen Rammsteins Du hast, som pumpade ut i högtalarna. Och plötsligt vaknade joddelbandet. Sångaren gapade som värsta Ozzy. Den lilla publiken jublade. Och joddlarna följde upp med Amerika – med solo på bastuba. Ombudsmannan och jag var överens om att vi aldrig tidigare blivit så musikaliskt överraskade.
hårdrock - joddelbandet

Rövcancer

 
 SJUKHUSET VÄNTAR.
I morgon klockan 08.00 ska jag till St Görans för att få en kamera instoppad i ändtarmen. Längtar inte direkt. 
     Men först ska jag upp 03.00 för att dricka fjärde litern av det metallsmakande och unkna laxermedlet. Då blir det spruta av på muggen igen. Hela sista veckan har jag inte fått äta exempelvis fullkorn, havregryn, nötter, lök, majs, paprika eller frukt och bär med skal och kärnor - allt svårsmält som kan fastna i tarmen och försvåra undersökningen. Och i dag har jag bara fått inta flytande. 
     Allt började med ett vanligt avföringsprov, där de tydligen upptäckte något skumt. Men det var tydligen inte prostatacancer, som är den vanligaste cancerformen. Utan i stället misstänkt rövcancer - som iofs kanske inte direkt är den medicinska termen. Men ni förstår antagligen vad jag menar. 
     Om jag är orolig? Inte ett dugg. Jag är inte en sådan som inte oroar mig för något i förskott. Jag har mer tankarna på Moldavien, dit jag och Ombudsmannen ska flyga på onsdag för att kolla Sveriges EM-kvalmatch. 
EM-kval - bajsprov - fotboll - prostatacancer - rövcancer

A good driver

 OPERAHUSET.
Det är Busschaufförens dag. Själv har jag tyvärr inget pass i dag utan ligger hemma i sviterna efter en kort men intensiv släng av influensan. Så jag får inga uppmuntrande tilltal från passagerarna. Det förekommer faktiskt. En del har stenkoll på denna dag.
     Jag får trösta mig med tanken på första året jag körde buss åt SL, sommaren 1981 – jösses över 30 år sedan! I alla fall körde jag 62:an, ironiskt kallade Kryckexpressen bland chaufförerna eftersom den gick från Fredhäll där det då bodde många äldre som hade lite problem att ta sig på och av bussen. Men det är en fin linje, en riktig turistmagnet. Den går från Fredhäll på västra Kungsholmen och går förbi flera turistattraktioner på sin väg genom Stockholm city mot Storängsbotten. Bussen passerar Rålambshovsparken, Stadshuset, Slottet, Operan, Kungsträdgården, Norrmalmstorg, Dramaten, Östermalms torg och Öfvre Östermalm.
     En körning hade jag med en kvinna som åkte motsatt riktning, alltså från Storängsbotten. Vid slutstationen Fredhäll sade jag till henne att hon inte kommer längre utan måste gå av bussen. Men hon, som visade sig vara från Australien, sade att hon gärna satt kvar en vända till. Hon ville helt enkelt upptäcka Stockholm genom bussfönstret. Vilket förstås är en bra idé att göra via just buss och speciellt via just linje 62. Jag sade förstås att det var helt OK. Då log hon och sade:
     – You are a very good driver.
     Sådant värmer ett härdat busschaufförshjärta.
ironi, härdat, busschaufförens dag, turistmagnet