Slut av allergi

 KATTEN SÅ TRÖTT!
Slut som artist. Det är väl den bästa beskrivningen av min situation just nu. Allergin gör att jag blir dödstrött. På lördagskvällen när Gumman och jag skulle ut till stugan skulle det bli fest, var det meningen. Jo, tjena. Efter en och en halv öl stupade jag i säng redan vid nio. Somnade direkt. Nästan samma var det på fredagskvällen efter att jag kört ett långt busspass. Då orkade jag med två och en halv öl innan jag stupade, vid samma tid, runt nio. Det är liksom inte likt mig.
     Orsaken? Den förbannade allergin! Jag är allergisk mot både björk och gräs och har haft en tuff maj. Att det kliar i ögonen och att näsan snörvlar stör mig inte. Det är den förlamande tröttheten som är värst. Samma varje år, med förödande resultat för kroppsformen. Det är liksom inget snack om att komma i form till Summer Beach. Jag orkar helt enkelt inte träna. Sanningen är att jag inte orkar så mycket annat heller, utom att jobba.
     Ändå har jag sedan snart två år tagit regelbundna sprutor på Allergimottagningen på S:t Görans sjukhus i Stockholm för att försöka ”vaccinera” bort allergin. Det ska pågå i tre år totalt. Tyvärr har jag inte märkt en enda förbättring. Men, men, man kanske inte ska klaga, det finns de som har större fysiska problem än jag. Men ibland blir man bara så trött och less.
     Får se hur länge jag orkar i kväll. Är kvar i stugan, skjutsade Gumman till bussen mot Stockholm tidigare. Webbredaktören gör snart samma sak med sin sambo Sekreteraren. Sedan kommer han över för lite fest; de har stuga bara några kilometer härifrån. Eftersom Webbredaktören är deltidspensionär har han valt att gå ned i arbetstid och jobbar nu enbart tisdag–torsdag. Och jag ska ”jobba” från landet denna vecka. Öppet för party på söndagskvällen! Om jag nu bara orkar.
dödstrött, katten, allergi, buss, två öl, less, söndagsfest!,

USA på terrorlistan

 TERRORN SLÅR TILL.
I går tog alltså USA officiellt bort Kuba från sin så kallade lista över stater som stöder terrorism, efter 33 år. Vad var då skälet till att Kuba hamnade på terrorlistan? Jo, för att landet beviljade skydd åt medlemmar från den baskiska separiströrelsen ETA och colombianska Farc-gerillan.
     Det är förstås ett stort skämt. Hade det funnits en officiell, internationell lista över stater som stöder terror i andra länder hade USA toppat den under större delar av 1900-talet, förstås med plats även för bland annat Tyskland och Hitler (andra världskriget 1939–1945), Sovjet (intåget i Ungern 1956 och Tjeckoslovakien 1968 och kriget mot Afghanistan 1979–1989). Här är ett axplock på USA:s brott på 1900-talet:
• Den så kallade Monroedoktrinen, som infördes 1823 på grund av kriget mellan USA och Storbritannien, uppdaterades på 1920-talet till att USA säger sig ha rätt att ingripa i amerikanska länders inre angelägenheter om dessa länder ”hotas av instabilitet eller kommunism”. Denna självpåtagna rätt att agera ordningspolis på västra halvklotet har alltså gamla anor.
• 1946 etablerades USA:s School of the Americas i Panama för att undervisa i mord- och tortyrteknik samt taktik för att kväva folkrörelser. Eleverna var polis- och militärbefäl från diktatoriska latinamerikanska regimer som stöddes av USA.
• USA:s bombning av Nordkorea på 1950-talet anses vara ett av de mest brutala angreppen i världshistorien, där flera miljoner civila dödades.
• USA införde ett handelsembargo mot Guatemala 1953, då landet hade en president med vänstersympatier som bland annat genomförde en expropriering av land för att genomföra en jordreform.
• 1954 bestämde USA att Guatemalas lagligt valde president måste avsättas och ordnade en militär statskupp. Under ledning av CIA-agenter och amerikanska militärexperter började ett blodbad där arbetare och bönder i Guatemala systematiskt torterades och mördades under flera decennier. Cirka 200 000 dödades av guatemalanska diktatorer med stöd av USA.
• En militärkupp 1955 avsatte Juan Perón i Argentina. USA stödde den tillträdande militärregimen.
• Haiti var åren 1957–1986 en diktatur, styrd av familjen Duvalier. Papa Doc och sonen Baby Doc styrde den blodiga diktaturen med järnhand och stöttades av USA.
• Den misslyckade invasionen i Grisbukten på Kuba 1961 med målet att störta Castro och hans rebeller som 1959 störtade diktatorn Batista stöttes och organiserades av USA.
• 1963 störtades den folkvalda presidenten i Brasilien i en USA-stödd militärkupp. Militärdiktaturen varade till 1985.
• USA förde krig, bland annat med giftbombningar, mot Vietnam 1964–1975. Cirka två miljoner vietnameser dödades.
• 1965 ordnade västmakterna med USA i spetsen en kupp mot Indonesiens valde president och installerade en marionettregering under Suharto för att säkra multinationella företagens tillgång till landets naturresurser. Cirka 1,5 miljoner slaktades och blodbadet fortsatte senare på Öst-Timor.
• I Bolivia fångade den USA-tränade militärdiktaturens soldater gerillakrigaren Che Guevara och avrättade honom 1967.
• I Afghanistankriget 1970–1989 stödde USA Mujahedin, vilket banade väg för talibanerna.
• USA stödde diktatorn Augusto Pinochet och militärens statskupp när demokratin slogs sönder i Chile 1973.
• 1975 befriades Angola från portugisiskt kolonialstyre och en kommunistisk regim fick makten i landets första fria val. Gerillan Unita förde ett blodigt inbördeskrig, organisationen var finansierad och beväpnad av USA och apartheidregimen i Sydafrika.
• Fram till 1977 lade USA gång på gång in sitt veto när FN ville fördöma apartheidideologin i Sydafrika.
• I kriget mellan Iran och Irak 1980–1988 stödde USA Saddam Hussein.
• På 1980-talet gav USA stöd till terrorgruppen Contras i Nicaragua.
• 1983 invaderade USA Panama.
• 1986 fälldes USA av Internationella domstolen i Haag för sitt agerande i Nicaragua och dömdes till böter. USA struntade i domen.
• USA stöttade diktatorn Mubarak när han satt vid makten i Egypten 1981–2011.
• 1989 invaderade USA Grenada.
• 1990–1991 förde USA krig mot Kuwait.
• 1993 försökte amerikanska trupper gripa högt uppsatta rebeller i Somalias huvudstad Mogadishu. Efter det misslyckade ingripandet, kallat Black Hawk Down, drog USA tillbaka sina trupper.
• Efter 9-11 2001 startade USA en ett militärt bistånd i mångmiljardklassen till diktaturen i Pakistan. Landet blev en viktig allierad för USA i samband med ockupationen av Afghanistan.
• 2002 stödde USA en misslyckad statskupp i Venezuela mot den demokratiskt valda regeringen.
• 2003 gick USA in i Irak, i ett krig som varade till 2011.
• 2006 gav USA sitt uttalade stöd till Etiopiens anfall mot Somalia.
• I dag är Saudi-Arabien, en av världens hårdaste diktaturer, USA:s viktigaste allierade i Mellanöstern. USA fortsätter sitt stöd till apartheidstaten Israel och Turkiet trots landets attacker mot Kurdistan och inskränkande av demokratiska rättigheter.
     Så det känns som om Kubas ”stöd till terrorism” är lite fabricerat och småpotatis i jämförelse med USA:s. Kanske dags att USA häver den handelsblockad som man nu haft mot grannlandet Kuba i 55 år, och som beräknas ha kostat Kuba 20 miljarder kronor per år? För det är ju det världen vill, resten av världen är nämligen på Kubas sida. FN:s generalförsamling har sedan början av 1990-talet i årliga omröstningar krävt att USA ska hävda denna blockad som bryter mot folkrätten. De senaste åren har 188 länder röstat för. Två har röstat emot: USA och Israel.
terror, USA, Hitler, tortyr, mord, diktatur, Israel, brott

Guld av Ribbing

 VETTIG KVINNA.
Hon kom emot bussen vid hållplatsen vid Hötorget. När det var tio meter kvar skyndade hon på stegen. Jag hade inte bråttom, jag låg före i tidtabellen.
     – Tack så hemskt mycket att du väntade, sade Magdalena Ribbing när hon klev på bussen.
     – Jag väntar alltid på dig, svarade jag.
     – Du får en guldmedalj av mig, sade hon leende.
     Jag har alltid gillat vettikettexperten Magdalena Ribbing. Jag gillar när folk är så tvärsäkra och minsann vet hur vi ska uppföra oss i livets vardagliga situationer. Och så ser hon bra ut på sitt strama sätt och verkar så vänlig. När hon klev av bussen på Östermalm (förstås!) ropade hon till mig och tillönskade mig en fortsatt trevlig kväll. Vilken kvinna hon är denna Ribbing.
ribbing, vacker, vett, etikett, tidtabell, buss

Avsugande fluga

YOU SEXY THING.
Den stora flugan skulle suga av mig. Det var liksom förutsett och förväntat. Och det enda som oroade mig var hur länge sedan det egentligen var som jag tvättade mig i underlivet.
     En verkligt konstig dröm, som jag vaknade från innan jag fick reda på hur det slutade (som tur är!). Och jag som inte ens är speciellt intresserad av blowjobs.
     Och vad betyder egentligen den märkliga drömmen: att livet suger, att jag blivit blåst? Ja, fan vet, någon drömtydare har jag aldrig varit. 
blowjob, underlivet, suger, blåst