Castro död

 STÖRTADE BATISTA.
Jaha, då är pappa Fidel borta. Fidel Castro blev 90. För en gammal revolutionsromantiker är han hur stor som helst. Gumman och jag var på Kuba för några år sedan. Det var härligt att se den vackra huvudstaden Havanna – helt fri från reklam!
     Nu var förstås Castro helt utan skavanker. Det är ju det där med yttrandefrihet etc. Min kubanske svåger Pedro kan vittna om att det kunde vara svårt i vardagen. Han är utbildad agronom men tjänade för dåligt i statlig tjänst, så han livnärde sig ett tag på att vara gatuförsäljare. Pedro satt även i fängelse ett år för att han hade härbergerat tre kilo nyslaktat kött i sin frys åt en kompis. En av grannarna hade tjallat. Man fick nämligen inte slakta djur för egen vinning. Pedro gillar inte någon av¨ bröderna Castro, en åsikt han verkar dela med de flesta exilkubaner.
     När även brodern Raul Castro, den gamle smygbögen, försvinner så släpps väl portarna vidöppna för turister – med allt vad det kan innebära med kommersialisering. Och reklam förstås. Lite trist tycker jag.
Castro, död, smygbög, reklam, turism, yttrandefrihet, Kuba

Pussy Pics

 DIRTY PICTURE.
Det har varit mycket snack om Dick Pics i media senaste dagarna. Det finns tydligen en del mansfolk out there som tar bilder på sina könsorgan och mms-ar till tjejer som absolut inte bett om det. För jävligt, tycker jag, och dessutom oerhört kränkande. Det är som om digitala blottare varit i farten.
     Med skammens rodnad på kinderna måste jag tillstå att jag gjort något liknande, fast på stenåldern, närmare bestämt 1975. Daron och jag var i jämtländska Edsådalen för att åka skidor när han – den snuskhummern – kom på den strålande idén att skicka ett vykort till ett Lärarpar på vår skola i Gävle som just fått en baby tillsammans. Daron klippte ur närbilder på kvinnliga kön från en herrtidning han släpat med sig till fjällen. Lite klipp och klistra på en bit kartong, och vips hade vi ett snuskigt vykort. Texten löd:
     Länge leve sperman i pungen, grattis till ungen!
     Vårt favoritlärarpar fick aldrig vykortet. Kanske lika bra det. Kortet kanske stals och hamnade hemma hos en sexfixerad brevbärare.
Dirty picture, Pussy Pics, Dick Pics, pungen, sexfixerad, debatt

Ökade klassklyftor

 FILTHY RICH.
Apropå allt snack och oro för invandringen. Det är väl egentligen inte där som problemen ligger, utan i stället handlar det om klass och orättvis fördelning av resurserna.
     Ojämlikheten i växtvärlden har aldrig varit större sedan industrialismen infördes och klassklyftorna har aldrig varit djupare sedan vi började använda oss av ett fungerande demokratibegrepp. Det är väl det problemet – de rikare som bara blir rikare och klyftorna som ökar i samhället –  som vi bordes adressera och diskutera. Eller hur?
rika blir rikare, ökade klyftor, rekord

Liberalismens ekokommare

 VÄRNA VÅRDEN.
Man brukar ju säga att rasister på sociala medier endast umgås i ett community som fungerar som en ekokammare. Deras egna sjuka åsikter speglas hela tiden av andra likasinnades. I stället för att möta oliktänkandes åsikter förstärks deras egna, ofta byggande på myter som florerar omkring.
     När det gäller vinststopp inom de svenska, sociala företagen är det ungefär samma sak, fast egentligen tvärtom. Jag är verkligen emot övervinster för skattefinansierade företag inom vård och skola, men jag har svårt att hitta ett forum där andra tycker likadant. Däremot är de borgerliga tidningarna (som ju så totalt dominerar utbudet) plus, förstås, de borgerliga politikerna och företrädare för näringslivet genomsyrade av det hemska i att sätta ett vinsttak för dessa företag. Och det märks, detta försök till att indoktrinera oss vanliga medborgare pågår dag efter dag, vecka efter vecka. Det finns liksom ingen sans och vett.
     Fakta är att Sverige är det mest marknadsliberala och avreglerade landet i världen när det gäller privat företagande inom välfärden och med ett fritt uttag av vinster, som vi ju vet i vissa fall har genomförts via avancerad skatteplanering i skatteparadis – detta har även borgerlig media rapporterat om. Jag säger det igen: inget land i världen har som Sverige så oansvarigt överlämnat frågan om skattefinansierad skötsel och vårdomsorg till marknadskrafterna. Sett till vår omedelbara omgivning, så har Island förbjudit vinster i välfärden. Inget land tillåter vinster inom skolan, förutom Sverige förstås som är enda land i världen som tillåter vinstdrivande aktiebolag i grund- och gymnasieskolan. Och både Danmark, Norge och Finland har ett vinsttak inom sjukvård, äldreomsorg och förskolan.
     För helsike, det är mina pengar som dessa företag tar ifrån mig! Jag vill inte via skattsedeln finansiera aktieägares vinster, jag vill i stället att mina skattepengar ska återinvesteras i företagen så att skolbarn och äldre får bättre utbildning och omsorg. Det borde väl vara det naturliga, eller?
     Men det ”naturliga” i Sverige har i stället blivit att ifrågasätta kraven på vinstmaximering – med hjälp av näringslivet, borgerliga partier och den monopoliserade borgarpressen. Tyvärr är det svårt för oss vanligt folk att bryta igenom denna rådande, liberala ekokammare. Men jag ropar ändå, till mina kamrater och, nu i denna cyberspace, fortsätter hävda min åsikt.  För det är jag som står för den naturliga åsikten. Fatta det!
rasismens ekokammare, borgerlig press, Sverige unikt, övervinster, välfärd,