Valborg i kylan

FULLT PARTY, GUBBEN!
OK, det var inte så varmt. Men med flerdubbla kläder och vantar på gick det an. När Professorn, själv inte ens fyllda 50, kom ned till oss på grillplatsen sade han
     – Frugan tycker att alla har blivit så mycket äldre sedan tidigare år.
     Och visst hade hon rätt. Det var ungefär som vanligt samma folk som hade tagit sig ned för gratiskorvarna och för att se brasan och tillsammans sjunga de vanliga vårsångerna från det vanliga utdelade allsångsbladet, med låtar som Vintern rasat. Och visst hade många blivit äldre. Det syntes inte minst på den tidigare så fylliga Finnen, som nu tog sig fram på rullator på den steniga stranden.
     – Jovisst, sade jag och tog emot ytterligare ett glas vin från den kaffetermos Gumman och jag tagit med oss för att hålla vinet någorlunda varm. Men hur är det med oss själva då? Fortfarande 18? Ja, kanske i huvudena, men knappast i kropparna.
valborg, professorn, grillplats, allsång, vin i kaffetermos

Tufft busspass

INGEN GLAD CHAUFFÖR.
Hade ett busspass i dag. Med sämsta tänkbara början. Skulle börja i morse med att hämta ut bussen i garaget, men bussen med det numret jag skulle ha fanns inte. Tillbaka till driftledningen, fick en ny buss – som faktiskt fanns på plats. Enda felet med den var att den stod med dörrarna öppna och de gick inte att stänga. Stress, stress, försenad redan från start. Hittade så småningom en tekniker i garaget som kunde åtgärda problemet. Gasen i botten till den hållplats jag skulle starta från. Lyckades faktiskt med bara ett par minuters försening.
     Hade delad tjänst, så jag var ledig fyra timmar mitt på dagen. Eftermiddagspasset började 15.44 och slutade 18.58. Sista turerna hade jag buss 70, som går från Universitetet, via Solna, till Frösundavik. En riktig skittur där man alltid blir sen på grund av bygg- och vägarbeten vid Karolinska institutet och Frösundaleden. I dag var det värre än någonsin, av någon anledning. Jag var över 30 minuter sen. Och det är inte så kul när det enda man tänker på i det läget är att avsluta dagen med att köra bussen till garaget och sedan dra hemåt. Nåväl, jag sket i den sista reglementsenliga rasten och kastade mig på sista turen, genade genom att strunta i några hållplatser och lyckades faktiskt vara tillbaka vid garaget fyra minuter innan passets avslutning. Bra jobbat, om jag får säga det själv.
     Att det sedan började regna när jag skulle cykla hem är förstås något som man kan räkna med en skitdag som denna.
skitdag, försenad, fuskade, Solna, Universitet, regn

Däckad av poker

 KONSTEN ATT HÅLLA MASKEN.
Präktigt bakfull och dessutom svårt allergisk släpade jag mig igenom söndagen i sviterna efter lördagens pokerkväll. Webbmastern, Borås, Redaktören, Snickaren, Kiruna och IT-teknikern hade samlats hos mig för första pokerkvällen på över ett år. 2013 var första året sedan 1992 som vi inte hade något spel, så det var verkligen på tiden.
     Korv i ugn och hemlagad potatismos stod på menyn. Snickaren (som dessutom är utbildad kock) tog över matlagningen och köket medan jag bistod som köksbiträde. Ölen flödade och spelet höll på till närmare midnatt. Spelarna troppade av en och en. Kvar var bara Webbmastern. Då kom jag på den lysande idén att runda av med några whisky (att man aldrig lär sig). Webbmastern slocknade i soffan och jag i min säng.
     Vaknade vid nio-tiden på söndagsmorgonen, ensam i lägenheten. Då påbörjades operation städning och diskning och hopsamlande av tomburkar, kände mig lite som Povel Ramel i låten Gräsänkling blues där han beskriver festen han ordnade när frugan var borta och det chockerande uppvaknandet dagen därpå. Jag hade ett par timmar på mig innan Gumman skulle komma hem; hon och några kompisar hade varit på islandshästläger.
     När hon väl kom hem var det hyfsat städat och i ordning – förutom muggsitsen som någon av gästerna hade suttit sönder. Då ville Gumman att vi skulle ut på promenad, ”det är ju så fint väder”. Efter en hel del övertalning gick jag med på det och slet mig, med viss möda, från TV:n där jag kollade på VM i snooker. Hur det gick? Så där, kan man säga. Min gräs- och pollenallergi slog till med hård kraft, trots att jag medicinerar, och mina ögon började klia, jag fick svettningar och blev andfådd. Bakfull, allergisk och med tom plånbok efter alla förluster vid pokerbordet. Nä, söndagen var inte någon höjdare, även om jag i alla fall hade tur med vädret, typ.
bakfull, pokergänget, öl, whisky, allergi, Povel Ramel, gräsänkling, tomburkar

Olyckor i köket

 FARLIG ARBETSPLATS.
Kvinnor står i köket medan deras män jobbar i garaget. Ja, det kan man säga är slutsatsen av en ny undersökning från Socialstyrelsen, som visar att de flesta som söker akutvård för skador i samband med arbete i köket är kvinnor. Samtidigt är männen överrepresenterade i statistiken över olyckor i garaget, källaren, trädgården och på vinden. Könsrollerna regerar fortfarande alltså i Sverige.
     Och det stämmer väl även i min familj. Oftast har det varit jag som skött disken hemma medan Gumman lagat mat. Visst hände det att jag skar mig ibland på en kniv, men sedan vi fick diskmaskin för åtta år sedan så finns jag inte längre med i den olycksstatistiken. Däremot har jag varit nära att både såga mig i benet när jag fällt träd och att ramla av den svajiga stegen när jag målat husfasaden. Där, kan man säga, har Gumman inte ens varit i närheten av att skadas – eftersom hon inte ägnar sig åt dessa traditionellt manliga uppdrag.
könsroller, manligt-kvinnligt, kök och utearbete, Socialstyrelsen