Homo i Tanto

 
STOLT LOGO TYP.
I dag börjar Stockholm Pride 2012. Varje år lyckas jag missa paraden och det vet jag att jag kommer att göra i år igen på grund av att jag inte är i stan då. Har ju tidigare sett på TV som visat denna parad som är full av glada, färgsprakande och sexigt klädda människor ur alla hbtq-slag. I år flyttar Pridefestivalens huvudområde tillbaka till Tantolunden på Söder. Det är bra, det behövs ett begränsat område och Tanto är ett härligt grönområde att vistas i.
     Syftet med Stockholm Pride är att arbeta för att stärka hbtq-personers livssituation och rättigheter samt att synliggöra heteronormen och hbtq-personer i samhället i stort. Dessutom är ju den årliga festivalen rena julafton för homosexuella, bisexuella och transpersoner. Och gissa om det blir en glädjens fest! Här kan även straighta gubbar som jag och mina kompisar vara med. Även om vi deltar för den goda sakens skull, så är vi, med handen på våra hjärtan, mest med någon kväll varje år för en glädjetillställning med dessa generösa människor som till vardags tyvärr känner sig så marginaliserade men som under dessa dagar verkligen blommar ut.
homo, hbtq, pride, tanto, stockholm

Jokkmokk rokk

 
MIN FÖRSTA SINGEL.
De flesta i min generation svarar Elvis Presley eller Tommy Steele när de pratar om den första singel de fått eller köpt. Mitt svar är inte lika statusfyllt, eller ja kanske tvärtom. Det är en singel med Sven-Gösta Jonsson. Sven-Gösta who? kanske någon lite yngre bloggläsare undrar. De blir nog inte mycket klokare när jag förklarar att det är ju han som gick under artistnamnet Rockande samen. Hur som helst hette singeln ”Jokkmokk rokk” (många k blir det) med refrängen På markna´n i Jokkmokk där dansar dom rock och ylande vargarna kommer i skock? Och vem kommer inte ihåg hans andra stora hit ”Vid foten av fjället” och var en riktig svängig sak som börjar med textraden Jag är lapp och jag har mina renar, jag har trolltrummors rytm i mitt blod… Ja, ni hör själva, det är formidabla kioskvältare, eller hur? Vad är Presley och Steele mot detta?
     Sven-Gösta Jonsson, från Ammarnäs, har i alla fall sedan länge lämnat folkparkerna där han härjade iklädd samedräkt och firar nog i all stillhet sin 73-årsdag i dag.
Elvis, Tommy Steele

Music addict

 NO MUSIC, NO LIFE.

Jag kan inte (över)leva utan musik. En del gamlingar stöttar sig på golfklubban för att ge livet en mening. Inte jag. Jag behöver musik. För mig är musik ett sätt att skänka guldkant till vardagen, ett sätt att få utlopp för mina känslor, ett sätt för mig att skratta och gråta, ett sätt att varva ned, ett sätt att överleva. Och det är inte dragspel och gammeldans jag pratar om, det kan vara både Deep Purple, Michael Jackson, Ry Cooder, Neil Young, klassiskt eller swing som jag lyssnar på. Den senaste tiden har jag varit mycket inne på vad som kan kallas för ”americana” – där ryms både riktig rot-country och mycket nytt inom samma genre. Jag är inte alls sentimental; jag älskar att hitta nya artister och nya låtar. Musik, kan man säga, är min lugnande medicin. Och jag tycker synd om alla, såväl gamla som unga, som inte har samma känsla för musik.

Deep Purple, Michael Jackson, Ry Cooder, Neil Young

Krogsnusk

OBJUDEN MIDDAGSGÄST.
Krypande kackerlackor på bardisken. Det är nog det snuskigaste jag råkat ut för på en krog. I alla fall vad jag känner till. Det är ju inte så att jag varit ute i köken och inspekterat. De här kackerlackorna fanns på en av de äldsta barerna i New Orleans. Bartendern hade just ställt två glas Bourbon och två höga glas med blaskig amerikansk öl på bardisken, när jag märkte fem-sex krypande kackerlackor och uppmärksammade den äldre mannen bakom disken på dessa odjur. Han grymtade något ohörbart till svar och svepte med den grova högerhanden över disken så att kackerlackorna föll till golvet. Gumman och jag valde att sätta oss vid ett litet bord mitt på golvet, fritt från kackerlackor så vitt vi kunde se. Den där bourbon gick ned smärtfritt kan jag säga.
     Såg i morgontidningarna häromdagen att restaurangsnusket har ökat i Stockholm i sommar. Tre krogar och kaféer har fått stänga med omedelbar verkan efter att man upptäckt skadedjur i lokalerna. Totalt har 25 krogar fått en eller flera anmärkningar av stadens livsmedelsinspektörer. Det rör sig om råttor, kylvaror som förvaras för varmt och rent allmänt slarvig hygien. Gumman, som i unga år var servitris, kan många historier om äckliga kök. Jag tänker så här när jag går ut på lokal: ser det bra ut på tallriken är det säkert helt OK i köket. Jo, det är lite av strutsbeteende, men herregud, man kan ju inte gå omkring och oroa sig för allt.
bourbon, new orleans, bartender, kackerlackor, stockholm