Nyår på Sandhamn

 PÅ KRYSS PÅ SEGLARHOTELLET. 
Gumman å jag ska fira nyår på Sandhamns seglarhotell i dag. Jag är lite rädd för att där ska vara en massa högljudda, champagnesprutande Stureplansbrats där. Hur i h-e vi hamnat där? Jo, vi blev tillfrågade av Sekreteraren å Åkaren och vi har numera den inställningen att tacka ja till det mesta. Svindyrt är det förstås också. Jaja, det blir i alla fall ett Once in a lifetime. Låt champagnekorkarna smälla (och att jag inte ruttnar på någon grabb med fläskkotlettfrisyr)!
brats - champagne - lyx

Sentimentala julen

 HELG MED BLÅA TONER.
Familjens julfirande var trevlig, lugn och harmonisk. Döttrarna var hemma hos Gumman och mig i förortslägenheten; vi åt gott, eldade i brasan, tittade på TV, spelade kort, läste och pratade. En idealisk helg.
     Men det är något med julen som gör mig lite sentimental, vilket bara verkar förstärkas år efter år. Det är under julhelgen, tycker jag, som ändligheten gör sig påmind – alltså att man har en bestämd tid att levande vandra på denna jord. Borde kanske vara på födelsedagarna man ska känna sådant, kanske någon invänder. Men det gäller inte för mig. Julen är så mycket mer, den handlar om barndom, familj, tradition och sammanhang.
     Just i år känns den sentimentala julen starkare än någonsin. För några minuter sedan ringde en sköterska från Moderns servicehus och sade att min 88-åriga Moder nog bara har någon eller ett par dagar kvar innan hon dör. I går ringde Webbredaktören och sade att hans svärmor ligger på dödsbädden efter en kraftig stroke. Just i dag är också årsdagen för när Storebroderns enda barn dog i hjärncancer endast 31 år ung. Och så går förstås mina tankar i juletider alltid till Mellanbrodern, som jag tillbringade alla jular hos från det jag var vuxen till dess jag bildade egen familj, Mellanbrodern dog av en hjärtinfarkt för elva år sedan.
     Julen är en bitterljuv helg.
stroke, hjärtinfarkt, cancer, jul, harmoni, tradition, barndom

Dan före med kidsen

 BARNFAVORIT BLIR 70.
Traditionellt ska det vara, i alla fall om Ungarna får bestämma. Tio jular i rad har vi tillbringat i hyrd stuga i Jämtland + de två senaste åren i vår lilla stuga med utedass och kallvatten i Roslagen. Där ville ungarna fira även i år, men det ville inte Gumman och jag, vi ville fira i vår nya lägenhet i västerförorten. Och det gick de faktiskt med på – mycket tack vare att vi nu har öppen spis. Enda kraven från ungarna är att de båda ska sova över två nätter och att jag går upp på morgnarna på julafton och juldagen och tänder en brasa och gör i ordning frukost. Och det är väl inga problem. Dessutom har vi för första gången på 13 år en julgran i hemmet, bara en sådan sak.
     För övrigt får vi väl i dag den 23 december uppmärksamma att det är jubileum för drottning Silvia som fyller 70 år. En annan som fyller jämnt är Björne (Ungarnas gamla favorit), alltså Jörgen Lantz, som också blir 70.
     Nu ska jag göra klart Janssons frestelse, för första gången – start på en tradition kanske? Förr i tiden när Ungarna var små gjorde vi alltid pepparkakshus tillsammans, men det var då det. Och Gumman ska just dra i gång kokningen av julskinkan. Jag har fixat veden. Snart kommer ungarna för uppesittarkväll; de har med sig Äldsta dotterns Bästa kompis vars mamma dog i höstas – ett nödvändigt undantag från traditionerna är hela vår familj ense om. Så nu är julen verkligen på gång.
Silvia, Björne, Janssons frestelse, död mamma, uppesittarkväll

Mot rasism i Kärrtorp

 MÅNGA SÄGER IFRÅN.
Demonstrerade i Stockholmsförorten Kärrtorp i dag. Jag var inte ensam. Runt 16 000 vanliga svenskar i alla färger och alla åldrar var på plats för att stoppa de fascistiska lössen som skitar ned vår blågula fana och för att visa vår avsky mot fascism och nazism. Det var på något sätt rörande att så många slutit upp så här två dagar före julafton och det värmde det gamla gubbhjärtat – vilket behövdes, för det var bitande råkallt med vinden som ven runt Kärrtorps idrottsplats. Jag drog hem efter en timme och då var det fortfarande folk som var på väg till demonstrationsplatsen. Imponerande.