Öppet norrlandsfönster

 NY KLUBB I ELITEN.
Otroligt egentligen, Östersund FK bildades så sent som 1996 – och nu har de kvalificerat sig för allsvenskan i fotboll. När jag bodde i Jämtlandsmetropolen andra halvan av 1970-talet var det Ope som var jämtarnas hopp på fotbollshimlen, men de nådde aldrig ända fram.
     Som gammal norrlänning har jag alltid älskat att det så kallade Norrlandsfönstret stått öppen. Och det är vidöppet i dag, tre (!) lag norr om Dalälven ligger i svenska toppligan: GIF Sundsvall, Gefle IF och – Östersunds FK. Det har aldrig funnits så många norrlandslag i allsvenskan på en och samma gång. Kanske spelar konstgräset in?
     Enligt den riktiga definition handlar Norrlandsfönstret egentligen om lag norr om Bollnäs. Fram till 1953 tilläts inga lag norr om hälsingeorten att spela i allsvenskan. Orsaken? Jo, det ansågs för krångligt för lagen och spelarna från söder att göra den långa resan norrut. Snacka om diskriminering!
     Gefle IF och två olika lag från Sandviken hade tidigare spelat i allsvenskan, men det var GIF Sundsvall som 1965 blev det första riktiga Norrlandslaget i högsta ligan, enligt teorin om Norrlandsfönstret.
     Jag såg det andra Norrlandslaget, IFK Holmsund, när de var uppe i allsvenskan 1967, på plats i Holmsund (utanför Umeå). Motståndare var Hammarby IF med Lennart ”Nacka” Skoglund i spetsen. Holmsund vann med 2–1. Den rundlagde 37-åringen ”Nacka” gjorde inte många knop, men han tog hand om alla fasta situationer och var en gång nära att skruva in en hörna i bortre krysset. Sicken lirare! Jag har också sett andra norrlandslag som varit uppe i allsvenskan, som IFK Luleå 1971, Brynäs IF 1974, GIF Sundsvall 2012 och Gefle IF 2014.
     Så, grattis, jämtar! Och måtte alltid Norrlandsfönstret stå öppet – i alla sammanhang!
Hammarby, Östersund, Bollnäs, Nacka Skoglund, Norrlandsfönstret, Giffarna, Gefle IF

Rasismens ekokammare

 

 RASISMENS ANSIKTEN.
Jag förstår förstås att man inte kan förbjuda internet. Men tyvärr har rasisternas förljugna och otäcka retorik en plattform i de sociala medierna. Här kan de, anonymt förstås, ventilera sina våldsamma och hatiska åsikter och få gillanden och delningar och även själv dela och gilla. Deras åsikter förstärks och de får inga motsägelser eller inga fakta som faktiskt grundar sig på verkligheten. Det är som en slags ekokammare för rasister.
     Hemma hos Trollhätte-terroristen Anton Lundin Pettersson hittade poliserna ett virrvarr av klipp med politiskt innehåll på hans dator. Han gillade bland annat videor där Jimmie Åkesson påstås krossa sina politiska motståndare, skoningslös religionskritik, antifeminism, en högerextrem bloggare och klipp som glorifierar Hitlers nazityska regim.
     Om man nu inte kan förbjuda internet, så kanske man kan tränga sig in i de rasistiska forumen med faktaspäckade sanningar. Ja, jag vet inte hur det ska gå till egentligen. Men det jag vet är att man hela tiden – bland familjen, vännerna och på jobbet – måste säga ifrån när rasismens smutsiga ansikte visar sig.
     Anton Lundin Pettersson har säkert fler störda blivande terrorister där ute. Han, och de, skulle behöva mötas av ett kompakt motstånd där mänskligheten och solidariteten visar sitt soliga ansikte.
Anton Lundin Pettersson, Trollhättan, Jimmie Åkesson, Hitler, rasistiska forum, soliga ansikte

Pregnant? Not Impressed

FRÅN PARADISHOTELL TILL SLOTT.
Hetast i sociala medier senaste veckan? Jo, att prinsessan Sofia är gravid. I alla fall enligt monarkikramarna i TV4:s Nyhetsmorgon, med programledaren och adelsdamen Ebba Kleberg von Sydow (snacka om att stapla konstiga och märkvärdiga efternamn) i spetsen. Jag förstår inte medias fjäsk över kungahuset. Jag travesterar Shania Twain:
     So, The Princess is Pregnant. That Don´t Impress Me Much.
Prinsessan Sofia, gravid, fjäsk, monarkikramare, Ebba von Sydow

Döden i skolan

 SKJUTGALNINGAR.
Gumman och jag var i USA vid den senaste skolskjutningen, i Oregon, där tio personer sköts ihjäl. Det blev förstås ett himla hallå i alla TV-kanaler. President Obama höll ett tal där han sade att han var oändligt trött på att varje vecka beklaga en ny skolskjutning. Som ett brev på posten drog förstås debatten om vapenkontroll också i gång. Båda parter eldade på i hotellrummets TV. Och de olika lägren pepprade på med verbala attacker, lika långt ifrån varandra som vanligt.
     Argument för: Om alla hade vapen på sig så skulle de kunna skjuta galningen innan han hinner skjuta så många. Pistoler dödar inte människor, det är människor som dödar. Vapenlobbygruppen NRA (National Rifle Association) är de som eldar på mest. NRA anser att rätten att bära vapen skyddas av andra tillägget i USA:s konstitution och räknas som en av de mest betydande lobbygrupperna i USA.
     Antivapenpolitikerna, med Obama i spetsen, vill i stället kraftig skärpa kontrollen av personer som vill köpa vapen – och dessutom förstås skärpa de idiotiskt liberala reglerna som finns i vissa delstater (där Florida gick i täten) som säger att man tillåter ”dolt bärande av vapen för självförsvar”; det möjliggör alltså att vanliga medborgare kan ha en pistol innanför jackan när de till exempel går och handlare.
     Tack vare de liberala vapenlagarna kunde exempelvis den 24-årige skytten på dödsmassakern på en biograf i Denver, Colorado, döda 12 och skada 58. Han var beväpnad med ett hagelgevär, två pistoler och ett halvautomatiskt gevär som kan avfyra upp till 60 skott i minuten. Alla vapen inköptes på helt laglig väg i olika vapenbutiker i Colorado. Massmördarens köp av 6 000 patroner på internet gjordes även det helt i enlighet med rådande lagstiftning, enligt polisen.
     Washington Post rapporterade häromdagen att även barn gillar pangpang. Hittills i år har närmare 50 skjutincidenter inträffat i USA där personen som höll i vapnet var under 3 år. I mer än två tredjedelar av fallen sköt barnet sig självt. I andra fallen har en 1- eller 2-åring råkat skottskada någon annan, en tredjedel av de skjutna dog av skadorna. Det är ju för f-n bebisar som mördar! Man kan undra hur ungarnas föräldrar överhuvudtaget kan få hand om vapen. Tydligen dålig koll på vapenskåp också?
     Uppskattningsvis finns det runt 300 miljoner skjutvapen i privat ägo i USA, vilket är nästan ett per invånare oavsett ålder. Jag tycker det är dags för USA att lämna cowboy-mentaliteten och bli ett mer civiliserat samhälle.
skolskjutning, självförsvar, massmördare, halvautomatiskt gevär, Obama, cowboy