Klyftorna ökar

  LÄNKAT SAMHÄLLE.
Sverige blir mer och mer ojämlikt. Från att ha varit världens mest jämlika land vad gäller inkomstskillnader har vi i dag sjunkit ned på en plats utanför topp 10. Vi är dessutom sämst i Norden! Under veckan har det kommit flera alarmerande rapporter, som borde ha uppmärksammats mer:
     • 2016 hade de 50 direktörerna på de svenska storföretag som ingår i LO:s årliga genomgång ”Makteliten” en genomsnittlig årsinkomst motsvarande 55 industriarbetslöner. Inkomstskillnaderna är de största sedan LO började med studierna för 66 (!) år sedan. (Expressen)
     • Rekordmånga ansökte under 2017 om skuldsanering hos Kronofogden: 19 000 personer. Men trots att fler nu begär hjälp med att reda upp sin ekonomi är svenskarnas skuld större än någonsin. (TT)
     • Andelen svenskar som har en inkomst under EU:s gräns för risk för fattigdom har ökat. 2008 rörde det sig om 13 procent. 2017 var andelen 16 procent. Statistiken visar också att 7 procent av svenskarna har en låg disponibel inkomst trots att de arbetar, vanligast är detta bland yngre ensamstående med barn samt utrikes födda. (DN)
     Det här är förstås en mycket oroande utveckling. Jag tycker vi måste bli bättre på att ta hand om de resurssvagare och inte fortsätta gynna de redan rika med horribla lönenivåer och en kapitalskatt som är lägre än skatten på arbete.
     En kedja är inte starkare än dess svagaste länk, heter talesättet. Och denna kedja är ju det gemensamma samhälle som vi lever i.
mer ojämlikt, Sverige rasar, fattigdom ökar

Böter för semla

 LAG OCH ORDNING.
Förr kunde det minsann inte slarvas med att sälja semlor när som helst – och inte till vilka hutlösa priser som helst. Nä, då fick man inte sälja semlorna flera veckor innan fettisdagen och sätta ockerpriser.
     Det visar ovanstående klipp från Göteborgs-Tidningen 1952. Då bestämde något som heter Jordbruksnämnden över semlans öde. Det var förstås innan marknadskrafterna släpptes helt lösa, på både gott och ont. Det var också en tid när varken surströmming eller kräftor fick köpas före bestämda datum. Nu hittar man ju dessa delikatesser året runt i affärernas diskar.
     Jag säger inte att det var bättre förr. Jag säger bara att det var – annorlunda…
semla, förbud, ockerpris, böter, kräftor

Kobra i döden

 DÖDSSYMBOL.
Ibland kollar jag genom dödsannonserna, mest för att kolla igenom illustrationerna. De kan säga en del om den avlidne. Men en röd kobra-telefon? Vad säger den?
   Kobran finns med i söndagens DN i en dödsruna för Birgitta, född 1937. Det ger mig liksom inte direkt en tydlig bild över henne som människa. Andra vanliga illustrationer – som Hammarbyflagga, kamera, segelbåt, häst eller katt – berättar en hel del av hur omgivningen ser den döda anförvanten. Men en röd kobra? Jobbade Birgitta som telefonist, var hon anställd av Televerket eller en skvallerkäring som alltid satt i telefon? Ja, det är inte så lätt att avgöra.
   Frågan är vad en annan kommer att få för symbol efter döden. När Döttrarna var små tyckte de att jag skulle ha en verktygslåda, eftersom jag alltid snickrade och fixade på det gamla 1930-talshuset som vi bodde i då. Men det var ett tag sedan. Undrar hur de ser på en nu?
döden, symbol, kobra, Hammarby

Macho hängde sig

 HÅRD UTANPÅ, MJUK INUTI.
Sorgligt samtal i dag från Ombudsmannen. 70-årige Macho är död. Han hittades i sitt hem i går av gemensamma vännen Typografen. Han hängde i ett rep från en lampkrok i sovrummets tak.
   Den långe, svartmuskige Macho – den helt oberäknelige gamängen, underhållaren, gapskrattaren och provokatören – stod inte ut med livet längre. Man kanske tycker att man borde komma rätta med sig själv när man är så pass till åren. Men det visar bara att vissa psykiska problem inte försvinner bara för att man blir äldre. Tråkigt, men tydligen sant.
   Macho hade alltid prestationsångest, ville alltid vara bäst, alltid vara den som först nådde toppen först på fjällturerna, alltid vara den som drog upp flest öringar. Och när han inte lyckades, när han inte var nöjd med sig själv, så rasade han ned i ett svart hål. Ibland blev han kvar där länge, intagen på en klinik. Tydligen hade han en pappa som drev han och hans brorsa alltför hårt, alltför oförsonligt, alltför macho. Allt hänger ihop. En sorgens dag är det.
hänge sig, svart hål, gamäng, tuff uppväxt