Börjar släktforska

ATT SÖKA SINA RÖTTER.
IT-teknikern har börjat släktforska, trots att grabben bara är 45 år. Att släktforska är verkligen ett åldertecken. Jag har ännu inte börjat, trots att jag är gubbe. IT-teknikern har kommit ända till början av 1700-talet i sitt digitala letande efter sina rötter.
     – Ska inte du börja? frågade han mig.
     Nja, jag känner ju inte till mina rötter så bra. Jag vet när Morsan är född. Farsan, som försvann innan jag fyllt två, har jag noll koll på. Men IT-teknikern fick i alla fall Morsans uppgifter och lite knapphändigt om Farsan. Dagen efter återkom den rackarn med mitt digitala släkträd som sträckte sig ett par generationer tillbaka, där den äldsta, Anders G, var född 1853. Imponerande! Det här blir något för mig att ta tag i – den dagen jag blir pensionär. 
rötter, pensionär

Krossa gatan, baby!

 REALITY SHOWS ELLER VERKLIGHETSSERIER?
”Oh no, not again!” Det hade jag kunnat säga om jag var trött på exempelvis en låt, alltså om jag hade varit en sådan där svensk som är imponerad och influerad av amerikanska såpoperor och verklighetsserier (jaja, ”reality shows” som de säger). Och jag skulle också kunna säga ”starta upp” om jag skulle starta eller påbörja något. Återigen, om jag inte nöjde mig med det svenska språket utan envisades med att blanda in anglicismer.
     Jag har sett en tidningsrubrik om någon som ”krossade” Atlanten, efter engelska verbet ”cross”. ”Backlash” används i stället för svenskans bakslag, blandare blir ”mixer”, ”e-mail” säger många i stället för e-post, ”coola ned” har ersatt lugna dig, aspirant/lärling har blivit ”trainee”, dåsa har blivit ”snooza”, helvete har blivit ”fuck” och fitta ”cunt”, arbetsledaren ”briefar teamet”, vi ”spenderar” tid och vi tränar för att vara ”fit”. Exemplen finns omkring oss varje dag.
     Danskarna är ännu värre i sin språkliga anglifiering. När de säger ”computer”, med dansk accent, i stället för dator så är det som om det spännande polisserieavsnittet på TV tappar fart och börjar låta som ett barnprogram.
     Jag är gammeldags nog att inte gilla de här engelska låneorden som stoppas in i det svenska vardagsspråket. Jag vet samtidigt att de engelska inslagen inte på något sätt hotar det svenska språket, men de låter så illa. Eller beror denna inställning enbart på mig själv, på min olust för allt nytt? Ord som ”hamburgare”, ”popcorn” och ”jeans” har man ju vant sig vid sedan de drog in i Sverige efter andra världskriget i kölvattnet på svenskarnas sug efter amerikanska produkter. Ja, ”who the fuck knows”?
Reality shows, fuck, fit, starta upp

Sit on my face

 SEXSTÄLLNING I STÄLLET FÖR DRINK.
Webbredaktören trodde att den grekiska Servitrisen inte förstod engelska i baren på Korfu. Men hon var från Kanada och förstod mycket väl. Och det kanske Webbredaktören borde förstått när hon efter att vi tömt glasen med ouzo och flaskorna med öl ställde frågan:
     – Can I get you anything else?
     Svaret från den sluddrande Webbredaktören var blixtsnabbt, men kanske inte så välformulerat:
     – Sit on my face!
     Servitrisen suckade och lämnade oss vid bordet. Hon tyckte nog att vi fått nog, och det hade vi säkert också. Det här hände för cirka 25 år sedan och jag drar fortfarande en suck av lättnad av att Fruarna och Småttingarna inte var med på baren den där kvällen.
sex, servitris, öl

Manshat på nätet

KVINNOR KAN OCKSÅ HATA.
Visst är kvinnohatet och kvinnoföraktet mest utbrett på internet. Men jag har faktiskt stött på en Facebook-grupp som heter ”Kvinnor som hatar män”. Där kan man läsa:
     ”Män är svin! Någon som säger emot? Killar är svin, män är svin, pojkar är svin. Ja, förlåt. Det är sanningen, även om den gör lite ont, kanske skaver lite sådär. Vill du inte bli hatad? Nej, hugg av dig kukjäveln då, så slipper du. Män luktar ganska så äckligt.”
     Om Facebook-gruppens verksamhet står det:
     ”Vi är kvinnor som hatar män. Vi använder dem endast till sex och för deras pengar. Allt på våra villkor. Snart är ni utrotade era svin!”
     Som ett brev på posten har en man förstås kommenterat:
     ”Din brist på kuk gör dig till ett avskum.”
     Ibland blir man bara så trött. Kan man inte diskutera könsroller utan att ta fram stora motorsågen? Och måste kvinnor ta efter och uppträda som de värsta manliga kvinnohatarna? Bättre är väl att framstå som lite klokare än dessa slemmiga ”manliga” stackare? Vi måste ju mötas, för vi män och kvinnor behöver varandra under vandringen på livets stig.
Kvinnohat, svin, kukjäveln, avskum