Ögonen säger ja…

 FEL AV DOKTOR SPOCK. ETT NEJ ÄR ETT NEJ.
”Din mun säger nej men dina ögon säger ja”. Det var refrängen på en schlager som var stor när jag var liten, alltså på 1950-talet. Det sade väl lite om den tidens dubbelmoral. Ett nej var helt enkelt inte ett nej när det gällde sex. Fina flickor var förstås tvungna att säga nej trots att de innerst inne suktade efter sex lika mycket som mannen, var den allmänna meningen. Snacka om upplagt för missförstånd, sexutnyttjande och våldtäkter. Det var förstås en unken syn på sex, som borde varit slängd på soptippen för länge sedan.
     Är då ett nej från en tjej eller kvinna ett nej i Sverige 2013? Verkar inte så i vissa kretsar. Med fasa läser jag i den stora morgontidningen att sexbrotten bland unga ökar. Våldtäkter och gruppvåldtäkter anmäls allt oftare och polisen menar att ungdomarnas attityd till sex har blivit råare. Det finns ett par aktuella fall där grabbgäng tvingat flickor till sex, ett av gängen filmade dessutom övergreppet och hotade med att lägga upp filmen på Youtube om tjejen inte gick med på att ställa upp på fler sexträffar. Vad säger det om sexualmoralen i vårt land i dag? När blev vanliga tjejer sedda på och utnyttjade som horor?
     Jag tror mycket av de unga männens problem grundar sig i att de får sin sexualundervisning hemma framför datorn och i mobilen. De surfar omkring på porrsajter och lär sig att sex är lika med gruppsex, grov sex och våldtäkt. För att ändra på denna förråande utveckling måste hela vuxenvärlden reagera. Som förälder måste du förstås kolla vad sonen har i sin dator och prata om bra och naturligt sex, som ju kan vara så fint. Skolan måste också satsa på att påverka ungdomarna. De vuxna måste helt enkelt berätta hur man gör och hur man gör det på ett bra sätt.
     Och ett nej från en flicka ska förstås alltid vara ett nej, oavsett vad som sjungs i radion. (Om någon av er bloggläsare förresten vet vem som spelade in den där gamla schlagerlåten så skriv gärna in hans namn i kommentarfältet.)
sex, horor, utnyttjande, övergrepp, våldtäkt, dubbelmoral