70 det nya 20

 LJUS FRAMTID.
Svenska pensionärer är friskast i EU. Dagens 70-åringar har en hälsa som motsvarar 50-åringar på 1970-talet, säger ledande äldreforskare vid Göteborgs universitet. De anser att 40-talisterna både äter bättre och motionerar mer än tidigare generationer. Resultatet är att dagens 70-åringar fått lägre blodtryck, bättre kondition samt fler poäng på intelligenstester. Dessutom har dagens pensionärer bättre ekonomi än tidigare och har råd att resa och göra saker som påminner om hur de levde som tonåringar, före jobb och familj.
     – Så dagens 70 är som det nya 20, säger Ingmar Skoog, en av forskarna.
     Dessutom slog statistikbyrån Eurostat häromdagen fast att dagens svenska pensionärer är friskast i hela EU. För en svensk nybliven 65-åring väntar i dag i genomsnitt cirka 15 friska år utan bestående krämpor, vilket är mest i hela EU.
     Glädjande nyheter för en gubbe som jag. Det stundande pensionärslivet verkar plötsligt inte så farligt, hälsomässigt. Samtidigt stör det mig att kvinnorna fortfarande har en högre medellivslängd, nu blir de 3,5 år äldre än oss (83,7 mot 80,1 år) – även om vi svenska män är de mest långlivade i Europa. 
pensionärer, tonåring, friska svenskar, lever längst, smartare