Så slutar extravalet

POLITISK MAKTBALANS.
Här kan du redan nu se hur extravalet slutar den 22 mars 2015!
Socialdemokraterna: 30 % (-1 % jämfört med valet i september)
Kommentar: Stefan Löven har inte agerat som landsfader direkt och regeringskrisen var till största delen hans fel. Trots att väljarna i ett sådant här osäkert läge brukar vända sig till de största partierna i en önskan om stabilitet, så minskar alltså S.
Miljöpartiet: 8 % (+1,19 %)
Komm: Mp fick stor input i Löven-regeringen och det får folk att inse att en röst på partiet ger resultat.
Vänsterpartiet: 7 % (+1,28 %)
Komm: V fick också genomslag i regeringsförklaringen, det viktigaste var förstås att stoppa vinsterna i välfärden.
Moderaterna: 27 % (+3,67 %)
Komm: Trots den nya och oerfarna partiledaren Anna Kinberg Batra är M en av valets stora vinnare. De fick tillbaka de väljare som i ordinarie riksdagsvalet i september gick över till andra borgerliga partier, speciellt till SD. Dessutom gynnas M av att vara ett av de största statsbärande partierna.
Centern: 8 % (+ 1,89)
Komm: Proportionerligt är C extravalets stora vinnare. Det beror på att Annie Lööfs aggressiva framtoning har gjort att hon ses som Alliansens företrädare, en nutida Margaret Thatcher.
Folkpartiet: 4,2 % (- 1,22 %)
Komm: Jan Björklunds sista val. Trots hög svansföring har han misslyckats helt på vad som ska vara hans starka sida: skolan.
Kristdemokraterna: 3,2 % (- 1,37 %)
Komm: Partiet har helt hamnat i skugga och räddas i det här läget inte av traditionella borgerliga stödröster. För första gången hamnar KD utanför riksdagen och det är tyvärr slutet för Göran Hägglund, riksdagens mest sympatiska partiledare.
Sverigedemokraterna: 9,4 % (- 3.86 %)
Komm: SD är tillsammans med KD valets stora förlorare, mest på grund av att man släpper dimridåerna om att stötta pensionärerna etc och gör invandringen till den helt avgörande frågan, vilket är vad det här partiet förstås handlar om. SD tappar många väljare (mest moderater som går tillbaka till moderpartiet) och tvingades göra en valrörelse utan ordinarie ledaren Jimmie Åkesson – men är ändå fortfarande Sveriges tredje största parti.
FI: 2,5 % (- 0,62 %)
Komm: Tappet beror på att väljarna inte, i det här extrema politiska läget, är säkra på att FI kommer in i riksdagen och därför väljer ”säkra” partier.
Övriga partier: 0,7 % (- 0,27 %)
Komm: Samma gäller för dessa som för FI. En röst på småpartier är en bortkastad röst.
     Regeringsalternativet S+MP med stöd av V får 45 % (43,62 %). Alliansen, utan KD som missar plats i riksdagen, får 39,2 % (39,43 %). Slutresultatet blir alltså ungefär det samma som i höstas, med samma problem med SD som vågmästare med nya resultatet 9,4 %. Enda skillnaden är att bara 75 procent av svenska folket röstade i detta extraval, en katastrofal minskning med 10,8 % mot höstens riksdagsval. Tillbaka till gå alltså, med samma oklara parlamentariska situation.
     Kom ihåg var ni läste det först. (Man kanske skulle ställa upp i TV som en lite mognare variant av valexperten och statsvetaren Sören Holmberg? Eller kanske inte, jag vet inte om jag har hans skäggsstubbssexiga akademiska utstrålning.)
regeringskris, landsfader, kd stora förloraren, hög svansföring, SD vågmästare, extravalet 2014