Jul med Molly

 PRETENSIOUS? MOI? TENOREN NYBLADH.
Tog med mig Yngsta Dottern på julkonsert i vackra Gustaf Vasa kyrka vid Odenplan i Stockholm, inbjuden av Swedbank (först till kvarn…). Molly Sandén och violinisten Linda Lampenius var russinen i lussekatten. Konferencieren och tenoren Fredrik Benedict Nybladh var definitivt saltet. Jag har sagt det förr och säger det igen: operasångare ska hålla sig till opera, de låter för jäkligt när de pompöst och högröstat okänsligt ger sig på annan slags musik, som exempelvis julsånger. Dessutom var denne nya bekantskap herr Nybladh en självgod och självframhävdande person.
     Kören Laudes var imponerande. Finns det egentligen något mäktigare än en kör som tar i med öppna spjäll? Här kan man snacka om julstämning. Bandet var inte heller dumt, speciellt inte när de spelade temat från Karl-Bertils julafton – mitt favorit-TV-program på julafton (förlåt Disney!).
     Men tack ändå för föreställningen, Swedbank. Fast Yngsta Dottern tyckte att representanten för banken i sitt inledningstal kunde ha tagit upp tiggarna som vi såg några av innan vi gick in i kyrkan:
     – Det handlar ju om jul och givmildhet, viskade hon. Fast vad kan man vänta sig av en bank?
     Jag höll med henne.
Molly Sandén, opera, kyrka, tiggare, Swedbank, julstämning