Tji fick fogden

 HECTOR, THE TAX MAN.
Skulden på cirka 4,5 miljoner är avskriven och ärendet nedlagt, meddelade Kronofogden i ett brev som jag fick i går. På tiden. Gäldenären är Modern och hon har nu varit död i över ett år.
     Jag fick brevet som förvaltare av dödsboet. Skulden? Jo, det beror på att Modern dömdes för bedrägeri vid Stockholms tingsrätt 2004. Hon hade tagit hand om en svårt sjuk svensk man i Las Palmas där de båda då bodde. Ja, inte bara tagit hand om honom, hon hade dessutom tagit hand om hans förmögenhet genom att föra över miljoner till sitt eget bankkonto.
     "Äntligen rik", tänkte väl Modern, sulfitarbetardottern som förtidspensionerade sig redan i 50-årsåldern och flyttade till Kanarieöarna.
     Men tji fick Modern. Hennes kvinnliga spanska medbrottsling Carmen länsade deras gemensamma bankfack där miljonerna så småningom hamnat. Dubbelt tji fick Modern när den avlidne mannens dödsboadvokat upptäckte oegentligheterna och stämde henne. Hon hade då flyttat till Stockholm sedan några år tillbaka.
     Tingsrätten hade dömt Modern till fängelse för bedrägeriet om hon inte varit så gammal, närmare 80 år. Ändå lite tufft gjort för en så gammal käring, tycker jag. Även om hon agerade lika klantigt som Dynamit-Harry i Jönsson-ligan.
     Något arv hade jag ändå aldrig räknat med. Tur bara att man inte längre ärver sina föräldrars skulder.
     "Utredningen är avslutad, gäldenären saknar kända utmätningsbara tillgångar för täckande av skulden", konstaterar Kronofogden i brevet. Och det har den rätt i. Några sådana tillgångar har aldrig funnits, varken nu eller tidigare.
miljonskuld, fängelse, bedrägeri, död, Dynamit-Harry, Kronofogden,