Skitbanken Nordea

 TACK FÖR KAFFET!
Nordea ska tydligen flytta huvudkontoret utomlands från Stockholm, och arbetstillfällena tar de väl också med sig. Skälet är en ny typ av banskatt, som tydligen heter resolutionsavgift, som ökar kostnaden för banken med cirka fem miljarder kronor per år.
     Det är lite väl magstarkt, tycker jag. Speciellt med tanke på att Nordea gjorde vinster på 40 miljarder förra året (medan vi sparare fick 0 % i ränta!). Och, ännu mer speciellt, med tanke på att det var svenska regeringen – läs svenska folket – som räddade Nordea från konkurs under bankkrisen i början av 1990-talet. Då pumpade staten/vi in 65 miljarder till Nordbanken (som Nordea hette då), vilket gav oss skattebetalare en slutlig nota på 45 miljarder.
     Tack för kaffet, liksom. Man tycker ju att storbanken borde ha råd med en extra kostnad tillbaka till oss/staten på fem miljarder. Men tydligen inte. Kapitalismen visar sitt råaste ansikte. Och skulle man någon gång få för sig att starta eget skulle man nog satsa på bank. Systemet verkar funka som sade om bönderna förr i tiden: Får de in säden får de barnbidrag, slår skörden fel så får de sädesbidrag.
skitbank, kris, vi skattebetalare står för notan